Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när sonen återförenas med sin biologiska mamma och hör honom berätta om första mötet. Foto: AP

Stals som barn – 42 år senare får han möta sin biologiska mamma

Uppdaterad
Publicerad

Jimmy Lippert Thyden, föddes i Chile, men som nyfödd blev han bortadopterad till en familj i USA – utan mammans vetskap. Jimmys biologiska mamma fick nämligen höra att hennes son var död. Nu, 42 år senare,  besöker han Chile för att träffa sin biologiska mamma för första gången.

– Hur kramar man någon på ett sätt som väger upp för 42 år av uteblivna kramar? Så tänker man i det ögonblicket, säger Jimmy Lippert Thyden.

I år firar han sin födelsedag med en familj som han fram tills nyligen inte kände. Tack vare hemsidan Myheritage kunde Jimmy hitta sin biologiska familj i Santiago, Chile.

När Jimmy var nyfödd kidnappades han av personal på sjukhuset och adopterades bort till en familj i USA. Hans mamma fick då höra att hennes son hade dött.

Tiotusentals barn togs från familjer

Men den här historien är inte helt unik. Välgörenhetsorganisationen Nos Buscamos uppskattar att tiotusentals barn togs från chilenska familjer under 1970- och 80-talet när diktator Augusto Pinochet styrde landet.

– Enkelt uttryckt: De stal barn och sålde dem. Det var inte för att rädda dem från fattigdom eller från att svälta eller något sånt. Det var bara så de presenterade det. Sanningen är att de här barnen stals från fattiga familjer, fattiga kvinnor som inte kunde försvara sig, säger Constanza Del Rio.

Hon är grundare till Nos Buscamos som startades för att återförena chilenska familjer som Jimmys. Under de senaste nio åren har organisationen varit med och anordnat 450 återföreningar, säger Del Rio till AP.

Se Jimmy Lippert Thyden återförenas med sin biologiska mamma – 42 år efter att han adopterades bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.