Fördömde sexuella trakasserier – döms i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsaktivisten Amal Fathi, 33, döms till två års villkorlig fängelsedom i Egypten efter att ha publicerat en video där hon fördömer sexuella trakasserier i landet.

I videon anklagade Fathi bland annat den egyptiska regeringen för att inte skydda landets kvinnor. Brotten som den egyptiska domstolen anser att hon gjort sig skyldig till är att ha spridit falska nyheter och brutit mot allmän anständighet.

-Vi kommer att överklaga domslutet, säger hennes advokat Doaa Mustafa.

Amal Fathi åtalas dessutom för medlemskap i en terrororganisation. Hon har varit med i Sjätte april-rörelsen, en aktivistgrupp som var delaktig i revolten mot den tidigare presidenten Hosni Mubarak och som senare förbjöds.

Amnesty International fördömer domen och säger att Fathi straffas för att hon vågade höja rösten gällande trakasserier. 17 människorättsexperter inom FN anklagade i fredags Egypten för att använda så kallade anti-terrorlagar för att tysta oppositionella röster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.