Bloggaren Wael Abbas gripen i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Han greps i sitt hem och fördes bort i sin pyjamas. Men trots att det har gått över ett dygn är det fortfarande oklart vad en av Egyptens mest kända bloggare, Wael Abbas, anklagas för.
– Det här är i Egypten, det finns ingen rättssäkerhet, säger hans försvarsadvokat Gamal Eid.

På onsdagsmorgonen trängde tungt beväpnad polis in i Wael Abbas hem. De satte ögonbindel på honom, och han fick sina telefoner, datorer, böcker och andra personliga tillhörigheter konfiskerade, utan att de berättade vad han stod anklagad för.

Länge hade ingen kontakt med honom, men Wael Abbas har nu fått prata med sin försvarsadvokat Gamal Eid.

– Han är fortfarande chockad, för att de grep och förde bort honom när han fortfarande var i sin pyjamas. De sprejade också något i hans ögon och han fick länge inte kontakta någon.

”Ingen rättssäkerhet i Egypten”

När SVT Nyheter når Gamal Eid berättar han att utredningen mot Wael Abbas precis har kommit i gång.

– Den startade för bara några minuter sen, när den presenteras kommer vi veta vad han står anklagad för i det här uppdiktade rättsfallet. Det här är i Egypten, det finns ingen rättssäkerhet, säger Gamal Eid, som inte vet hur lång tid det kan ta innan anklagelserna presenteras.

Reportrar utan gränser skriver att de anser att Wael Abbas har kidnappats och påminner egyptiska staten att de är ansvariga för att han inte på något sätt ska skadas.

”Regimen hatar Wael Abbas”

Det finns ännu inget officiellt skäl till varför Wael Abbas har gripits. The Arabic Network For Human Rights Information, ANHRI, ser det som en fortsättning för egyptiska myndigheter att tysta kritiska röster och anklaga dem på falska grunder.

– Jag gissar att de kommer att fabricera ihop skäl för att hålla honom häktad under en lång period. Regimen hatar Wael Abbas. Den hatar rättssäkerhet och den hatar demokrati och den anser att Wael Abbas är en av de mest högljudda bråkstakarna som jobbar för demokrati. Han fortsätter att skriva kritiskt om det som händer i Egypten och han har blivit fiende till diktaturen, säger Gamal Eid.

”De avlyssnar mobiltelefoner här”

Enligt Reportrar utan gränser sitter minst 33 journalister och bloggare i fängelse i Egypten just nu, och landet ligger på plats 161 av 180 möjliga i organisationens pressfrihetsindex.

– Alla vi, alla människor som jobbar för demokrati är illa ute i Egypten, säger Gamal Eid.

På frågan om det finns något som andra länder kan göra för att stötta Wael Abbas svarar han kort:

– Som advokat bryr jag mig om rättsäkerheten i Egypten. Du ska veta att de avlyssnar mobiltelefoner här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer