Uppskjutningen visades på storskärm på rymdcentret Mohammed Bin Rashid i Dubai, uppkallat efter emiren av Dubai som också är Förenade Arabemiratens premiärminister. Foto: Giuseppe Cacace /AFP-TT

Förenade Arabemiraten sköt upp rymdsond

Uppdaterad
Publicerad

Förenade Arabemiraten har skjutit upp sin första rymdsond. Sonden sköts upp från rymdcentret Tanegashima i Japan strax före midnatt svensk tid. Om sju månader väntas den vara framme vid Mars.

Uppskjutningen var planerad till den 15 juli, men fick skjutas upp i fem dagar på grund av dåligt väder, skriver nyhetsbyrån AP.

Rymdsonden kallas Amal, det arabiska ordet för ”hopp”. När den nått Mars ska den ligga i omloppsbana i minst ett Marsår, 687 jorddagar, för att studera den röda planetens miljö och atmosfär.

Först i arabvärlden

Förenade Arabemiraten är det första arablandet som ger sig på ett interplanetariskt rymdprojekt. Uppskjutningen är ett led i landets rymdstrategi, som även innehåller en plan på att uppföra en stad på Mars inom 100 år. 

Detta hänger i sin tur samman med landets vilja att diversifiera sin ekonomi och bli mindre beroende av oljan.

– Det handlar om att visa upp sig som ett teknikland, att man siktar framåt och satsar på innovation i stället för att bara leva på olja. Det är smart att sätta tuffa mål för att tvinga saker att hända, för att skapa ett positivt utvecklingshjul och väcka intresse för forskning och naturvetenskap hos unga, säger Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman till TT.

50 år efter självständigheten

Rymdsondens ankomst till Mars är tänkt att sammanfalla med 50-årsfirandet av emiratens förening till en stat och självständighet från Storbritannien 1971.

I dagarna planerar även USA och Kina att skjuta upp rymdsonder mot Mars. Anledningen är att jorden och Mars befinner sig ovanligt nära varandra, på bara 5,5 miljoner mils avstånd. Som mest är avståndet 40 miljoner mil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.