Statsminister Stefan Löfven (S), tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron samt Finlands statsminister Sanna Marin. Foto: EPA/TT

Nytt bud om EU-budget och coronastöd

Uppdaterad
Publicerad

Fredagens toppmöte i Bryssel återupptogs på lördagen och nu ska EU-ledarna ta ställning till ett nytt kompromissförslag för EU:s långtidsbudget och coronakrispaket.

I det nya kompromissbudet föreslås Sveriges, Danmarks och Österrikes rabatt på medlemsavgiften till EU bli något högre än i tidigare förslag.

För Sveriges del föreslås nu en årlig rabatt på 823 miljoner euro, jämfört 798 miljoner i det tidigare budet. I kronor räknat innebär det omkring en kvarts miljard mer per år under budgetperioden 2021-2027.

Men det nya förslaget räcker inte för svensk del.

– Vi står fortfarande långt ifrån varandra. Det kompromissförslag som har lagts tar några steg i vår riktning, men andra går inte åt vårt håll, säger Paula Carvalho Olovsson, statssekreterare med ansvar för EU-frågor hos statsminister Stefan Löfven (S) och EU-minister Hans Dahlgren (S), till TT.

Coronastödet sänks

Mötet återupptogs strax före lunch på lördagen, toppmötets sista dag. Men det är inte uteslutet att förhandlingarna kan komma att fortsätta en bra bit in på söndagen.

I det nya förslaget ligger både coronastödet och långtidsbudgeten på nästan exakt lika mycket pengar som tidigare. Men däremot har man flyttat på pengarna.

Bland annat föreslås att bidragsdelen för coronadrabbade länder ska sänkas från 500 miljarder euro till 450 miljarder, och att lånen i stället blir 300 miljarder än de tidigare 250, rapporterar Reuters.

Totalt skulle det särskilda stödet för coronadrabbade länder och verksamheter ligga på 750 miljarder.

Första toppmötet

Det är första gången sedan februari som de 27 medlemsländernas stats- och regeringschefer träffas fysiskt och fredagens förhandlingar pågick i 13 timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.