Människor köar i timmar till en bensinstation i Puerto Rico. Eftersom strömmen är utslagen på ön är invånarna beroende av diesel- och bensinaggregat, bränsle har blivit en bristvara och hälften av bensinstationerna har stängt. Foto: Reuters

Förnödenheter når inte fram till befolkningen i Puerto Rico

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder med mat, vatten och medicin har fastnat i hamnar och lager och når inte Puerto Ricos 3,4 miljoner invånare. På stora delar av ön är det ont om förnödenheter och bränsle. Dessutom är strömmen fortfarande utslagen nio dagar efter att orkanen Maria drog fram.

Puerto Rico, som har drabbats hårt av två kraftiga orkaner i rad, är mitt uppe i en växande humanitär katastrof. Totalt har 16 människor dött till följd av orkanen Maria, men siffran förväntas stiga, skriver the Guardian.

Trots att förnödenheter nu har nått fram till ön, gör brist på diesel och en sönderslagen infrastruktur det svårt att få ut vatten, mat och bränsle till öns befolkning. Då elen är utslagen är alla sjukhus beroende av dieselgeneratorer.

Människor köar till en bankomat i Puerto Rico. Under torsdagen kom uppgifter om att det börjar bli ont om kontanter på ön. Foto: Reuters

Brist på kontanter

På torsdagen kom också uppgifter om att kontanterna börjar ta slut vilket innebär att den hårt prövade befolkningen inte kan köpa de fåtal varor som finns att tillgå i affärerna. 

Puerto Rico är inte en delstat men ett USA-styrt område och invånarna är amerikanska medborgare. Den amerikanska regeringen, och främst presidenten Donald Trump, har kritiserats för att inte göra tillräckligt för invånarna.

Människor som vill lämna Puerto Rico köar till en kryssningsfärja. Flygplatsen i huvudstaden San Juan har haft begränsad kapacitet sedan orkan Maria. Foto: Reuters

Nämnde inte ön på dagar

Donald Trump nämnde inte Puerto Rico i några uttalanden flera dagar efter att Maria drabbade ön. Han var också motvillig till att häva the Jones Act, en lag som förbjuder icke amerikanska skepp att frakta gods mellan amerikanska hamnar. Något som sinkat hjälpleveranserna till ön.

Under torsdagen upphävde man tillfälligt lagen, men kritikerna påpekar att det tog över en vecka, vilket inte var fallet när Texas och Florida nyligen drabbades av orkanern Harvey och Irma.   

Donald Trump har tillbakavisat kritiken och ska också besöka Puerto Rico på tisdag, för att överblicka förödelsen.  

Förstörelsen är enorm i Puerto Rico som drabbats av två kraftiga orkaner i rad, Irma och Maria. Foto: AP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Orkanen Maria

Mer i ämnet