Ukrainska soldater tar hand om kropparna efter fyra dödade civila i Butja. Foto: Felipe Dana/AP/TT

Förödelsen i Butja – det här vet vi

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har bilder från staden Butja chockat omvärlden. Döda kroppar ligger på gatorna – vissa med bakbundna händer, massgravar har grävts upp och hus ligger i ruiner.

Den 27 februari intog ryska trupper staden Butja, som ligger några mil från Kiev. Efter hårda strider med ukrainsk militär under en månads tid drog de ryska trupperna sig tillbaka.

Ryssland motiverade tillbakadragandet med att målet för centrala Ukraina uppnåtts.

På söndagen kunde journalister för första gången sedan striderna bröt ut ta sig in i den tidigare belägrade staden och vittna om förödelsen.

Civila låg skjutna på gatorna – vissa med bakbundna händer, familjer hittades skjutna i bilar och torterade personer har hittats i källarutrymmen. Flera av de dödade har enligt vittnesskildringar skjutits på nära håll under flykt.

Flera massgravar har hittats, bland annat en 14 meter lång grav som grävts upp. Enligt Butjas borgmästare Anatolij Fedoruk rör det sig om totalt 280 människor i massgravarna. Något exakt antal har inte bekräftats.

Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har minst 300 civila dödats i Butja. Under ett besök i staden på måndagen konstaterar han: ”Detta är folkmord, och det kommer att betraktas som folkmord av resten av världen.”

Ryssland förnekar inblandning

Kreml förnekar all inblandning och hävdar att kropparna placerats ut på gatorna efter att ryska trupper lämnat staden omkring den 30 mars. Rysslands utrikesminister kallar massakern för en ”iscensatt provokation.”

Men satellitbilder från det amerikanska företaget Maxar Technologies visar att flera av de döda kropparna låg på gatorna redan den 11 mars. Satellitbilderna har därefter också jämförts med bilder från lokala politiker som filmat samma kroppar den 1 april.

Ukrainsk underrättelsetjänst har publicerat en lista med 2 000 namn, födelsedatum, passnummer och tjänstegrad som påstås begått krigsbrotten mot ukrainare i Butja.

Starka reaktioner

Omvärldens makthavare har reagerat med bestörtning på bilderna från Butja.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel var först ut att fördöma Rysslands agerande i Butja och kallade det för en massaker.

Frankrikes president Emmanuel Macron har konstaterat att Ryssland måste ställas till svars. USA:s president Joe Biden har meddelat att han vill ställa Rysslands president Vladimir Putin inför rätta för krigsbrott.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har meddelat att EU är redo att skicka krigsbrottsutredare till Ukraina.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) har kommenterat bilderna som: ”Fullständigt förfärligt. De här bilderna visar på en grymhet som saknar motstycke.”

Flera länder har också beslutat att utvisa ryska diplomater, bland annat Frankrike, Tyskland och Danmark.

På tisdagen tog även Sverige beslut om att tre ryska diplomater kommer att utvisas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.