Stora luftföroreningar i Sarajevo och Belgrad – skolor kan stänga

Uppdaterad
Publicerad

Belgrad och Sarajevo har under denna vinter haft så dålig luft att båda städerna hamnat på listan över världens mest förorenade. I Sarajevo har skolor fått tillåtelse att hålla stängt på grund av luften och i Belgrad satt den serbiska regeringen under onsdagen i ett kristmöte för att försöka lösa situationen.

Invånarna i Serbiens huvudstad Belgrad och Bosnien-Hercegovinas huvudstad Sarajevo har i flera omgångar denna vinter kämpat med så svåra luftföroreningar att de två städerna båda hamnat på listan över världens mest förorenade platser. I Belgrad har läget ytterligare förvärrats på grund av tät dimma som lagt sig över staden.

Under onsdag satt den serbiska premiärminister Ana Brnabic i ett krismöte tillsammans med flera ministrar och myndigheter för att diskutera hur man ska hantera situationen. På torsdagen kom beskedet att man pratat om både kortsiktiga lösningar, som att tillfälligt minska mängden personbilar på gatorn, och långsiktiga. I Serbien eldar över 60 procent av hushållen i hemmen, rapporterar landets public service-kanal RTS, och använder då ofta ved och kol som bidrar till föroreningar. Detta ska regeringen nu försöka råda bot på för att komma till rätta med den dåliga luften som plågat landet i åratal. 

Skolor stänger

Serbiens utbildningsdepartementet har bett skolor att följa informationen om luftföroreningarna och anpassa undervisningen för att inte äventyra elevernas hälsa. Landet har flest dödsfall på grund av föroreningar i Europa och är nummer nio om man ser till hela världen, enligt en ny rapport från Global Alliance in Health and Pollution.

I bosniska Sarajevo har luften varit så dålig att skolorna fått tillåtelse att hålla stängt. Invånarna avråds från att öppna fönster eller lämna hemmet i onödan, skriver Al Jazeera Balkans, och stadens myndigheter ska på fredag sätta sig i ett extrainsatt möte om föroreningarna. Även Kosovos huvudstad Pristina har haft höga nivåer av luftföroreningar i vinter.

Luftföroreningar mäts på en sexgradig skala. Både Sarajevo och Belgrad har i vinter varit på den översta graden då luften anses kunna leda till allvarliga konsekvenser för alla, till skillnad från de lägre graderna då den kan vara farlig för ”känsliga grupper” och ha begränsade konsekvenser för övriga befolkningen.

Se bilder på den förorenade luften i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer