Försäljning av dödsvapen stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av det vapen som ska dödat den obeväpnade tonåringen Trayvon Martin i USA ha stoppats.

George Zimmerman, mannen som friades för mord efter att ha dödat den obeväpnade tonåringen Trayvon Martin i USA, sade på torsdagen att han lagt ut vapnet han använde till försäljning hos ett auktionshus. Men BBC rapporterade senare på dagen att vapnet verkar ha avlägsnats från auktionshusets hemsida och att försäljningen därmed stoppats.

Zimmerman var frivillig i en form av grannsamverkan mot brott när han sköt ihjäl 17-årige Trayvon Martin i februari 2012. Fallet blev mycket uppmärksammat och ledde till omfattande protester.

Dödsskotten mot Trayvon Martin

Över ett år senare friades Zimmerman av en domstol, sedan juryn gått på försvarets linje om att han agerade i självförsvar. Domen väckte stor upprördhet.

Kritiker ansåg bland annat att Martins hudfärg kunde vara en orsak till dödsskjutningen.

I annonsen beskriver 32-årige Zimmerman pistolen som ”vapnet som användes för att försvara mitt liv och sätta stopp på Trayvon Martins brutala attack”, och erbjuder eventuella spekulanter möjligheten att ”äga ett stycke amerikansk historia”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskotten mot Trayvon Martin

Mer i ämnet