Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur IS efterliknade skräckfilmen SAW i sin propaganda. ”Avrättningar liknade dataspel och Hollywoodfilmer”. Foto: I terroristens mobil

Forskare om IS-propagandans koppling till populärkultur: “Mest sekulariserade jihadistgruppen någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

IS-experten Javier Lesaca säger sig ha tagit del av runt 1 500 av terrororganisationens propagandafilmer.
– IS försöker att transformera en terroriströrelse till något coolt. När de genomför en avrättning liknar det ofta dataspel eller Hollywoodfilmer, säger han i dokumentären I terroristens mobil. 

Javier Lesaca ser tydliga mönster i hur IS tar in eller kopierar element tagna direkt från västerländsk populärkultur i sin propaganda. I klippet berättar han om likheterna och hur IS efterliknade skräckfilmen Saw i avrättningen av en jordansk pilot, samt hur det exponerades på sociala medier.

“Som att åka till en fantasivärld” 

IS-experten Michael Krona vid Malmö universitet har sett mängder av IS-material som är utformade exakt som kända dataspel – just för att sudda ut gränsen mellan verklighet och fiktion.

– Det gör det hela mycket mer lockande för det är som att åka till en fantasivärld. Då känner man inte samma sympati för offren. Det är oerhört genomtänkt, tyvärr, säger Michael Krona.

Han menar att vi underskattar hur IS propagandamaterial är designat. 

– Vilket är katastrofalt när vi ska försöka att förstå radikaliseringsprocessen och alla de som delar material och spenderar tid i dessa online communities. Här måste vi lära oss mer för att kunna förebygga rekryteringen.  

“Populärkultur på grund av sekularisering”

Javier Lesaca menar att en stark anledning till att IS använder populärkultur i propagandan är att den muslimska världen är inne i en sekulariseringsprocess. 

– Till och med radikaliserade unga slarvar med moskébesöken så jag hävdar att bland jihadiströrelser är IS den mest sekulära någonsin.

Se hela I terroristens mobil, tisdagen 5 oktober klockan 22:15 i SVT2, eller redan nu på SVT Play.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer