Se de privata filmerna från IS-terroristernas mobiler. ”De är som barn som försöker agera som män”. Foto: I terroristens mobil

Privata bilder ger inblick i tre brittiska IS-terroristers liv: ”En sida av IS vi aldrig får se”

Uppdaterad
Publicerad

Bilder från tre nu döda IS-terroristers mobiltelefoner visar vapenposeringar hämtade från Hollywoodfilmer, men också barnslig lek vid poolen. Med hjälp av sällan sedda bilder försöker journalisten Mobeen Azhar ta reda på varför de gick med i terrorsekten.

– Det ser ut som en förortskille som leker Call of duty, säger han i dokumentären I terroristens mobil.

Förra året fick Mobeen Azhar tillgång till innehållet från tre engelska IS-terroristers privata mobiltelefoner genom en utrikesreporter på The Sunday Times. I materialet framträder unga män som poserar framför kameran både med och utan vapen.

“Som barn som försöker agera som män” 

Michael Krona, medieforskare och IS-expert, menar att berättelserna inifrån IS är få och även om mobilmaterialet som visas i dokumentären inte är unikt så ger det en nödvändig inblick i livet som IS-terrorist.  

– Det finns en obehaglig, men intressant dimension av manlighetssökande som jag fastnar för. De är som små barn som försöker agera som män och de gör det i en för oss väldigt bisarr kontext med vapen, säger Michael Krona.

Han tycker att innehållet från mobilerna ger en känsla av narcissism: 

– De tycker om att kameran finns med, även i de mest märkliga situationer. Där finns också ett tydligt poserande och det är ganska uppenbart att de spelar en typ av roll. Det är en klar referens till populärkultur – exempelvis killen som står och poserar och testar vapenrörelser i ett rum.

“Viftar med vapnet som om det var rekvisita” 

Mannen som Michael Krona refererar till är Fatlum Shalaku som var 18 år när han lämnade London 2013, för att bege sig till Syrien. Två år senare dör han i Irak. I dokumentären står han i ett rum och gör olika skjutrörelser med gevär och pistol. Men han gör något fel och de andra skrattar.  

– Fatlum gör en massa gängtecken, som den Londongrabb han är. Viftar med vapnet som om det vore rekvisita, men det är ett riktigt vapen. Inte så imponerande. Lite som en förortskille som leker Call of duty, säger Mobeen Azhar i dokumentären. 

Kriminellt förflutet – gemensamt drag 

– Europeiska studier visar att den tydligaste gemensamma nämnaren för dem som åkte iväg inte var religion utan ett kriminellt förflutet. Vapenkärlek, manlighet följde på det och det syns väldigt tydligt på mobilfilmerna, säger Michael Krona. 

Två av de tre killarna i mobilmaterialet förenas dessutom av att de kommer från samma del av London. Och de är långt ifrån de enda IS-terroristerna från just det specifika området.

Socialarbetare: vi har förlorat 26 från vårt område

Socialarbetaren Gigi jobbade med ungdomar i området under samma tid som de tre killarna åkte till Syrien. I videon nedan berättar hon om vad många av dem som reste till Syrien därifrån hade gemensamt och hur de plötsligt började förändras. 

Se hela I terroristens mobil, tisdagen 5 oktober klockan 22:15 i SVT2, eller redan nu på SVT Play.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.