Björn Fägersten, programchef vid Utrikespolitiska institutets Europaprogram och forskare i säkerhetspolitik. Foto: Utrikespolitiska institutet

Forskare om Tysklandspionage: ”Man gör det för att man kan”

Uppdaterad
Publicerad

Att Tysklands underrättelsetjänst BND ska ha spionerat på Österrike är inget ovanligt, enligt Björn Fägersten, programchef vid Utrikespolitiska institutets Europaprogram och forskare i säkerhetspolitik.

– Man gör det för att man kan, för att man tror sig ha nytta av informationen, säger han till SVT Nyheter.

Hur bedömer du de här nya uppgifterna. Hur trovärdiga är de och hur allvarligt är detta?

– Det är svårt att bedöma uppgifterna med den informationen som är tillgänglig nu. Men att den tyska utrikesunderrättelsetjänsten BND spionerade på europeiska grannländer uppdagades redan under Snowden-affären och Tyskland har sedan dess ökat översynen av underrättelseverksamheten och stramar åt tyglarna, de ska till exempel inte syssla med industrispionage. En fråga man alltid bör ställa sig är varför detaljer i detta fall, om de är riktiga, kommer ut just nu?

Hur utbrett är det att vänligt sinnade länder spionerar på varandra och varför blir det en nyhet?

– Det är nog relativt vanligt bland de som har kapaciteten. Framför allt om man har tillgång till kvalificerad signalspaning. Att plantera buggar eller kultivera mänskliga källor innebär ju en helt annan risk, speciellt om det handlar om ett land man redan har en bra informationsbild av. Att det blir en nyhet i detta fall -trots att det som eventuellt utspelades skedde 1999-2006, är väl dels att det är en klassisk grannrelation men också att målen var många och politiskt känsliga. Sedan kan man inte utesluta att det blir en nyhet för att någon vill att det ska bli en nyhet just nu.

Varför har länder sådan här verksamhet?

– För att man kan, för att man tror sig ha nytta av informationen. Politiskt eller ekonomiskt och för att man tror att man kan komma undan med det. Är nyttan för låg eller risken för hög avstår man men det är just på grund av att det inte är värt det, inte på grund av någon hederskodex.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.