I dag föds det i snitt 1,59 barn per kvinna inom EU. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Forskare: Osäkerhet gör att man skjuter upp barnafödandet så länge det går

Uppdaterad
Publicerad

Det föds så få barn i EU att det i framtiden kan skapa problem med en minskande arbets- och konkurrenskraft. Nu ska ett nytt EU-direktiv få européer att föda fler barn genom att utöka rätten till pappaledighet och stärka kvinnors möjligheter att arbeta och vara mödrar samtidigt.

Unga européer väntar allt längre med att få barn – anledningen är framtidsoro och att det tar lång tid att etablera sig på arbetsmarknaden. När livet slutligen känns stabilt nog för att bilda familj har vi redan hunnit bli mindre fertila, säger Livia Oláh, docent i demografi vid sociologiska institutionen på Stockholms universitet.

– Osäkerhet gör att man skjuter upp barnafödandet så länge det går. När ett barn är fött kan det inte göras ogjort, så man hoppas på bättre tider och väntar med att skaffa barn. Och att få ett barn efter 30 eller till och med 35 år kan gå bra, men att sedan utöka familjen blir svårare för många.

”Europa har inga problem med överbefolkning”

I dag föds i snitt 1,59 barn per kvinna inom EU, enligt statistik från Eurostat. Långt ifrån de 2,1 som behövs för att det i framtiden ska finnas tillräckligt stor arbetskraft för att ta hand om den åldrande befolkningen och bibehålla Europas konkurrenskraft.

– I ett globalt perspektiv växer världens befolkning alltför snabbt, men just Europa har inga problem med överbefolkning. Vi kan istället få ganska stora problem vad gäller arbetskraft och välfärd, inte minst vård av äldre, om det föds för få barn, säger Livia Oláh.

En av förklaringarna till att det föds färre barn är att de europeiska förstföderskorna blir allt äldre och därför inte får lika många under sin livstid som tidigare. Sverige ligger dock ganska väl till. Här föds det 1,78 barn per kvinna i dagsläget. Frankrike är det enda EU-landet där det föds fler. På Malta föds det minst antal barn – 1,26 per kvinna, följt av Spanien, Italien och Cypern.

Pappaledighet påverkar mycket

Europeiska länder har testat allt från skattelättnader till räntefria lån för att få medborgarna att utöka familjerna. Nu ska ett nytt EU-direktiv uppmuntra medlemsländerna att ge pappor minst tio betalda dagar ledigt i samband med ett barns födelse och sedan ytterligare minst två månaders ledighet som ska vara vikt åt fäderna och kunna tas ut som det passar familjen.

Livia Oláh säger att en av de mest effektiva åtgärderna länder kan sätta in är att se till att arbetsliv och familjeliv kan kombineras för båda föräldrarna, och att även män får vara hemma med sina barn.

– Det som har störst effekt är om arbetsgivarna är villiga att låta män ta sitt föräldraansvar. I många länder är det inte enkelt för fäder att kräva föräldraledighet. Det vi har sett är att i länder där en del av föräldraledigheten är reserverad åt pappor har barnafödandet inte sjunkit lika mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.