Forskare: Över tusen kan ha smittats av virus

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som smittats av det mystiska sars-liknande virus som sprids i Kina kan vara betydligt fler än landets myndigheter meddelat. Hittills har minst två personer avlidit i den nya lungsjukdomen.

Ytterligare 17 personer har insjuknat i den mystiska lungsjukdom som sprids i Kina, enligt landets myndigheter. För tre av patienterna är tillståndet allvarligt.

De nya fallen är alla i staden Wuhan, smittans epicentrum, där en fiskmarknad stängts efter att viruset härletts till den. Sammanlagt finns det nu 62 bekräftade sjukdomsfall i Wuhan, enligt stadens myndigheter. Av dem har två personer avlidit. Tillståndet är allvarligt för totalt åtta patienter, medan 19 har tillfrisknat. Resterande får vård och hålls isolerade.

Men antalet smittade kan vara över 1 700, enligt en rapport från Centrum för global analys av infektionssjukdomar (MRC) vid Imperial College i London. Institutionen ger bland annat råd till Världshälsoorganisationen (WHO).

”Kan finnas många fler fall”

Förutom dessa fall har tre personer diagnosticerats med viruset utanför Kina, två i Thailand och en i Japan. De hade alla rest i den berörda regionen i Kina.

– Att tre fall har spridit sig från Wuhan till andra länder borde innebära att det skulle finnas många fler fall än vad som har rapporterats, säger professor Neil Ferguson, en av författarna till rapporten, till BBC.

MRC uppskattar att minst 1 723 personer hade smittats i Wuhan fram till och med den 12 januari, baserat på resenärssiffror från Wuhans flygplats och modeller för sjukdomsutbrott.

Borde tas på större allvar

Neil Ferguson säger till BBC att han är betydligt mer bekymrad nu än för en vecka sedan, även om det fortfarande är för tidigt att trycka på alarmknappen. Han säger också att möjligheten att viruset kan spridas från människa till människa borde tas på större allvar eftersom det är ”osannolikt” att viruset enbart har spridit sig från djur till människor.

Det nya viruset har väckt oro på grund av sin likhet med sars, som dödade nästan 650 människor i Kina och Hongkong mellan 2002 och 2003. Det nya viruset verkar dock enligt experter inte vara lika dödligt som sars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet