Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oerhört väsentligt att vi går armkrok med Finland”, säger Krister Bringéus som 2016 utredde vad ett svenskt Natomedlemskap skulle innebära. Foto: SVT

Experter: Sverige bör ansöka om Natomedlemskap samtidigt som Finland

Publicerad

Om Finland bestämmer sig för att ansöka om medlemskap i Nato bör Sverige göra detsamma samtidigt. Det säger flera experter som SVT Nyheter varit i kontakt med.

– Det finns inget som tyder på att det skulle vara bättre att vänta, säger försvarsforskaren Martin Hurt. 

Före den 24 februari låg en ansökan om ett svenskt Natomedlemskap långt bort och debatten var nästintill obefintlig. Efter det har frågan behandlats och debatterats under stor tidspress och på söndag väntas Socialdemokraterna ge besked om partiet anser att Sverige bör gå med eller inte. 

Går det för fort? Och finns det något att vinna på att inte skynda fram ett beslut? SVT Nyheter har ställt frågorna till fem experter och samtliga tycker att Sverige gör rätt i att skynda på processen.

Sverige och Nato

– Politiken måste vara lyhörd för vad som händer i omvärlden, säger Rikard Bengtsson, statsvetare och expert på utrikes- och säkerhetspolitik vid Lunds universitet. 

Bra tillfälle att gå med nu

Enligt experterna är det ett bra tillfälle att gå med i Nato nu. Dels då kriget i Ukraina försvårar för Ryssland att angripa Sverige militärt och dels då Finland med största sannolikhet kommer att ansöka om ett Nato-medlemskap. 

– Det finns inget som tyder på att det skulle vara bättre att vänta, säger Martin Hurt som är forskare vid International Centre for Defense and Security. Han framhåller att det också skulle se konstigt ut i Natos ögon om Sverige inte skulle ansöka om medlemskap samtidigt som Finland. 

Gunilla Herolf är associerad seniorforskare på Utrikespolitiska Institutet. Hon håller med Martin Hurt och säger att det inte heller är bra att stå ensamt i Norden. 

– Det är en oerhört farlig situation. Det är givet att Ryssland kommer pressa oss i det läget, säger hon.

Debatt om medlemskap borde förts tidigare

Samtidigt är experterna eniga om att det bästa hade varit om det pågått en debatt om Nato tidigare i Sverige. Då hade den allmänna kunskapen varit större, vilket enligt Rikard Bengtsson är extra viktigt när det kommer till säkerhetspolitik.

– Allmänheten har en viktig roll att spela här, till exempel vad gäller värnplikten, och därför är det viktigt att den förda politiken har legitimitet, säger han. 

Gunilla Herolf håller med men poängterar att det viktigaste nu är att kunskapen finns hos politikerna som ska fatta beslutet. 

– Vi har en representativ demokrati i Sverige och i riksdagen finns det personer som har jobbat med Nato-frågor i decennier, säger hon.

Här är experterna SVT Nyheter har intervjuat

Martin Hurt, forskare vid International Centre for Defense and Security.

Gunilla Herolf, associerad seniorforskare på Utrikespolitiska Institutet.

Rikard Bengtsson, statsvetare och expert på Sveriges och EU:s utrikes- och säkerhetspolitik samt NATO vid Lunds universitet.

Krister Bringéus, tidigare diplomat och ledde utredningen om Sveriges säkerhetspolitiska situation som blev klar 2016. 

Tomas Ries, docent i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet