• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Under militärövningen Cold Response 2022 i Norge deltog Nato- och partnerländer, däribland Sverige. Foto: Anders Wiklund/ TT

Novus: Unga män mest kritiska till Nato

Uppdaterad
Publicerad

Män i åldrarna 18-29 sticker ut som den grupp som har störst andel Nato-motståndare bland svenskarna, enligt Novus senaste undersökning.

Och unga män och kvinnor är generellt mer tveksamma till ett medlemskap än de äldre åldersgrupperna.

43 procent av männen i åldrarna 18-29 är för ett svenskt medlemskap i Nato medan lika stora andel, 43 procent, anser att Sverige inte bör ansluta sig till försvarsalliansen. Det visar Novus senaste undersökning som har kartlagt svenskarnas attityd till Nato.

Med sina 43 procent nej utmärker sig unga män med att vara den åldersgrupp som i dagsläget har störst andel Nato-motståndare bland svenskarna.

Sverige och Nato

– Men det är fortfarande så att männen är lika många för som emot. De står och väger, det är inte ett tydligt nej utan ett ganska tydligt ”nja”. Nästan varannan vill gå med och nästan varannan vill inte gå med, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Större andel för än emot

Bland kvinnor, inom samma åldersspann, säger 45 procent ja till Nato samtidigt som 32 procent säger nej. Sammantaget bland de unga i Sverige är en övervikt, 44 procent, positivt inställda till ett medlemskap i alliansen i förhållande till de 32 procent som är emot. De unga är dock mer tveksamma till ett medlemskap än de äldre, säger Torbjörn Sjöström.

– Det finns en övervikt för att fler säger ja än nej men det är inte en majoritet för, vilket vi ser i alla andra åldersgrupper. Om vi går upp till åldersgruppen 30-49 är det 51 procent som är för och sedan fortsätter det sakta men säkert uppåt till den äldsta åldersgruppen, 65-79 år, där 61 procent är positiva.

Nej-sidan har ökat

Under hela den period som Novus har undersökt svenskarnas inställning till Nato har andelen positiva unga legat på ungefär samma nivå. Däremot har andelen nej ökat.

– Den 23 mars var 44 procent för, och 21 procent emot. I dagsläget är 43 procent för medan andelen emot har ökat till 32 procent, och det är framför allt de unga männen som har gått över till nej-sidan.

Majoritet för Nato-medlemskap

Sett till hela Sverige anser 53 procent av de tillfrågade att Sverige bör ansluta till Nato, en uppgång i jämförelse med 48 procent i förra veckan. 23 procent säger att de är emot ett medlemskap. På frågan om Sverige bör ansöka om ett medlemskap om Finland gör det, svarar 64 procent ja och 21 procent nej.

Så tycker svenskarna i Natofrågan

Tycker du att Sverige ska bli medlem i militäralliansen Nato?

Ja: 53%

Nej: 23%

Vet ej: 24%

Om Finland går med i Nato anser du att Sverige bör gå med?

Ja: 64%

Nej: 21%

Vet ej: 15%

Så gjordes undersökningen

Undersökningen har genomförts på Novus eget initiativ. Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1010 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år den 4 maj-10 maj 2022. Deltagarfrekvens 60%, för att få 1002 svar har man frågat 1670 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet