Frida Stranne, forskare och lektor med inriktning på USA. Foto: TT

Forskaren om skjutningarna: ”Det är ett enormt problem i USA”

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av drygt 12 timmar öppnar två personer eld mot folksamlingar i USA.
– Det är ett land med väldigt stark vapen- och våldsnärvaro, säger Frida Stranne, forskare och lektor med inriktning på USA.

Enligt Frida Stranne så föder tillgången till skjutvapen i USA en kultur där det är lätt att ta till vapen vare sig det rör sig om skjutningar inom gängkriminalitet, brott i nära relationer eller självmordsstatistiken.

– Det sker så mycket olika skjutningar som händer som vi inte får höra om i Sverige. Det är ett enormt problem i USA, säger hon.

Skjutningen i El Paso, Texas, utreds nu som hatbrott efter att polisen hittat ett textdokument på ett internetforum. Dokumentet tros ha skrivits av den 21-åring som greps för dådet.

– De uppgifter jag har visar på en utökad hatbrottstendens. Att ha rasistiska motiv i sådana här dåd har hänt vid något mer tillfälle bakåt, vilket är väldigt allvarligt, säger Frida Stranne.

Kan användas som politiskt slagträ

Vapentillgången i USA är en fråga som diskuteras vid varje stor skjutning i landet. Enligt Frida Stranne finns det en ökande opinion som kräver att man gör något åt det och att det måste till lagskärpningar på olika sätt. Samtidigt finns det ett motstånd hos många amerikaner.

– Man kan inte bara skära den här frågan över partigränser. En stor andel tycker att det är en del av den amerikanska identiteten. Allas rätt att bära vapen och skydda sig själv är lagfäst i den amerikanska konstitutionen och för många är det en ovillkorlig sak som man aldrig kan tänka sig att förändra, säger Frida Stranne.

Starka röster som är emot lagar och regler för att strama åt vapentillgången vill istället att fler medborgare ska beväpnas. En ståndpunkt som även president Donald Trump skrivit under på.

– De vill att människor i köpcentrum eller lärare i skolan ska beväpna sig för att de ska kunna oskadliggöra eller skjuta en skytt som kommer in och skjuter vilt omkring sig, säger Frida Stranne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutning i Dayton, Ohio

Mer i ämnet