Polisen kunde gripa den misstänkte skytten på brottsplatsen. Foto: TT

Polisen misstänker hatbrott – utreder dokument

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningen i El Paso, Texas, utreds nu som hatbrott efter att polisen hittat ett textdokument på ett internetforum. Dokumentet tros ha skrivits av 21-årige Patrick Crusius som greps misstänkt för dådet.

Ekonomiska, rasistiska och politiska motiv beskrivs ligga bakom skjutningen, enligt det publicerade dokumentet.

Polisen har gripit en 21-årig man som misstänks ligga bakom den skjutning i El Paso, Texas, som krävt minst 20 liv. Mannen har identifierats som Patrick Crusius, visar domstolsdokument. Enligt polisen har han släppt vad de kallar ett manifest – ett dokument som ligger till grund för att polisen nu utreder om hatbrott kan ha legat bakom skjutningen.

– Vi har ett manifest från den här personen som i viss utsträckning indikerar att det kan röra sig om ett potentiellt hatbrott, säger El Pasos polischef Greg Allen enligt AP.

Skjutning i El Paso, Texas

Skrev om klimatkrisen

I dokumentet ger den misstänkte gärningsmannen en grundläggande beskrivning av rasistiska motiv, där han bland annat rättfärdigar skjutningen utifrån en tanke om att klimatkrisen kräver att USA måste avbefolkas. 

21-åringen beskyller också det demokratiska partiet för felaktigheter som han menar lett fram till det USA han inte vill ha. Han poängterar också att han haft sina åsikter länge, ”innan Trumps presidentvalskampanj” för att undvika att presidenten eller hans anhängare ska ”beskyllas” för skjutningen. 

Inspirerades av tidigare manifest

Dokumentet publicerades på ett internetforum som är känt för sin ickerestriktiva hållning. Där kan man skriva nästan vad man vill utan risk för att modereras bort. 

I dokumentet skriver han att han inspirerats av dådet i Christchurch, och det manifest som gärningsmannen Brenton Tarrant skrev inför dådet.

21-åringen anhölls under en polisinsats i köpcentrumet i samband med skjutningen.

Detta är ett manifest

Ett manifest är ett slags offentligt tillkännagivande. Det kan till exempel vara en skrift som offentliggör en ideologi eller tankar om samhället. Det finns flera kända historiska manifest men de senaste åren har man även pratat om till exempel Utöyaskytten Anders Breiviks manifest.

Källa: Wikipedia, Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i El Paso, Texas

Mer i ämnet