USA:s president Donald Trump och hustrun Melania Trump anländer till El Paso internationella flygplats på onsdagseftermiddagen, lokal tid. Foto: Evan Vucci/AP Photo/TT

Amerikanska presidentparet har besökt El Paso

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har besökt El Paso, Texas. Han besökte staden för att visa sitt stöd efter masskjutningarna förra helgen. Tidigare under onsdagen var det amerikanska presidentparet även i Dayton i Ohio.

President Donald Trump och Melania Trump besökte de båda städerna för att visa sitt stöd efter helgens masskjutningar. 31 personer miste livet på mindre än ett dygn och över 50 personer skadades.

Vid 16-tiden, svensk tid, landade presidentparet i Dayton då Trump åkte direkt till sjukhuset för att träffa de skadade från skjutningen. Några timmar senare lämnade Trump Dayton och vid klockan 22.30 svensk tid landade han och hustrun Melania Trump i El Paso, uppger CNN.

Även där besökte han sjukhuset för att möta offer i skjutningen och deras anhöriga. Han träffade också företrädare för polis och räddningstjänst för att tacka för deras insatser, innan paret lämnade staden igen strax innan klockan 02, svensk tid.

Besöket möts av kritik

Besöket i El Paso har mötts av blandade känslor och Trump har fått kritik, både från demokratiska politiker och El Paso-bor.

– Vad ska Trump hit och göra? Det är fortfarande så känslosamt här, säger lokalbon Fred Gonzales till SVT Nyheter.

I El Paso ska presidenten möta familjerna till offren efter helgens masskjutning. Foto: John Locher/AP Photo/TT

Kritiker, som bland annat demokraten och presidentaspiranten Beto O'Rourke, menar att det går att göra kopplingar mellan Donald Trumps retorik och dådet i El Paso, som utreds som hatbrott efter det att man upptäckt ett dokument med rasistiskt innehåll som skytten tros ha publicerat på nätet.

Har fördömt rasism

Trump själv avfärdar kritiken och menar att det handlar om att försöka vinna politiska poäng.

– Jag tror inte att min retorik påverkar den här typen av människor. Min retorik för människor samman, sa han på en presskonferens.

I ett tal efter skjutningarna fördömde han också ”rasism, trångsynthet och vit makt-miljöer”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.