För många boende i staden är det som hänt i El Paso ofattbart. Foto: Mikael Eriksson/SVT

”Förstod att det inte var någon härifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Mary Levecque, som presenterar sig som mexikan-amerikan, kommer spontant fram till mig där jag står med en mikrofon i handen vid väggen av blommor, minnesljus och både amerikanska och mexikanska flaggor. Hon vill berätta att El Paso är en fredlig stad, att det är ofattbart att något sådant här skulle hända här.

Hon har svårt att hålla tillbaka tårarna när hon berättar hur det var att se några av offrens familjer på en skola där man samlar in bidrag för att stötta dem.

Solen går ned, men folk fortsätter strömma till den här samlingsplatsen framför Walmart. Man kommer hit för att känna. Låta känslorna komma fram. En av dem som inte orkat hit förrän nu är Shawn Nixon. Senast var han här i lördags. För att handla på Walmart.

Skjutning i El Paso, Texas
Foto: Mikael Eriksson/SVT

”Det var pang, pang, pang”

Shawn skulle köpa pennor för skolstarten när han hörde de första skotten.

– Det var pang, pang, pang, och sen började det om igen. En äldre kvinna bredvid mig sa till mig att kasta mig ned på golvet. Det gjorde vi. Sen hörde jag en liten pojke gråta. Jag höll hans hand och försökte trösta. Vi klarade oss, men jag frågar mig varför vi skonades när de andra dödades.

Foto: Mikael Eriksson/SVT

Shawn gick till en terapeut idag, som sa att det kunde vara bra att gå tillbaka hit, om han orkade. För att släppa fram känslorna. Snart kommer president Trump hit. Under onsdagen ska han hinna besöka både masskjutningarnas Dayton, Ohio och El Paso, Texas. Men han kan vänta sig ett ljummet mottagande här, där så många ”hispanics” inte kan glömma hur han talat illa om mexikaner.

– Vad ska Trump hit och göra? Det är fortfarande så känslosamt här. Ingen bra idé att komma hit nu, menar Fred Gonzales som kommit hit med sonen, som börjar gråta när jag frågar honom hur han pratar om detta med sina kompisar.

– Det är okej, säger pappa Gonzales, det är bra att känslorna kommer ut. Och att vi kan prata om det här. Det är därför vi är här ikväll.

Foto: Mikael Eriksson/SVT

Vill att Trump ska se

Cerissa Cuellar, som bär en ”El Paso Strong”-T-shirt, liksom 2-åringen hon håller i famnen, menar däremot att det är lika bra att Trump kommer hit.

– Låt honom se hur många vi är som står upp för El Paso, att vi latinos är en enda stor familj som bara blir starkare av det här.

SVT:s Alexander Norén och Mikael Eriksson är på plats i El Paso, Texas. Foto: SVT/Mikael Eriksson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i El Paso, Texas

Mer i ämnet