Trump om dödsskjutningarna: Beror på internet, datorspel och psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump pekar ut internet, våldsamma datorspel och mental ohälsa som orsaker till de återkommande masskjutningarna i landet.

– Vi måste reformera psykvården för att identifiera störda individer som kan utföra våldsdåd, sa Trump i ett tal till nationen på måndagen.

Donald Trump framträdde två dagar efter masskjutningarna i Texas och Ohio, som krävt sammanlagt 31 liv. Han har kritiserats av demokratiska presidentkandidater för att med sin retorik ha skapat en atmosfär som ökar risken för rasistiska angrepp. I sitt tal sa Trump att hat inte har någon plats i USA.

– Vi måste fördöma rasism, trångsynthet och vit makt-miljöer, sa Trump.

Skjutning i El Paso, Texas

Vill ha utökade bakgrundskontroller

Han efterlyste att republikaner och demokrater enas om lagstiftning om utökade bakgrundskontroller vid vapenförsäljning, men gick inte närmare in på hur dessa skulle se ut. I en tweet tidigare på morgonen skrev Trump att bakgrundskontrollerna skulle kunna knytas samman med en invandringsreform. I talet nämndes dock inget om nya lagar kring invandring.

I talet framkom att justitiedepartementet fått i uppdrag att föreslå lagstiftning om dödsstraff för inhemska terrorister och personer som utför masskjutningar med hatmotiv. Avrättningarna ska genomföras snabbt, utan år av ”onödiga fördröjningar”, sa Trump.

Myndigheter ska bevaka internet

Den misstänkte gärningsmannen i skjutningen i Texas tros ha publicerat en text på ett internetforum strax före massakern. Där uttryckte han högerextrema åsikter och skrev att motivet var att försvara Texas från en ”latinamerikansk invasion”. Trump sa att ljuset måste riktas mot internets mörka vrår, där radikaliserade personer finner en plats att uttrycka sig. Han sa Justitiedepartmentet ska samarbeta med lokala myndigheter och sociala medie-företag för att identifiera potentiella gärningsmän på nätet.

– Vi måste förhindra massmorden innan de börjar.

Trump: Psykisk ohälsa är orsaken, inte vapnen

Trump nämnde också våldsamma datorspel som en faktor vid masskjutningar innan han gick in på mental ohälsa. I sina första uttalanden efter helgens dåd pekade Trump ut psykiska sjukdomar som en orsak. Det har dock inte slagits fast av myndigheter att gärningsmännen i de senaste masskjutningarna led av psykisk ohälsa.

I måndagens tal sa Trump att psykvården måste reformeras för att man ska hitta ”störda individer som kan utföra våldsdåd, så att de kan få vård eller tvångsvårdas.” Han sa att det är psykisk ohälsa och hat hos personerna som avfyrar vapnen som är orsaken till skjutningarna, inte vapnen i sig.

– De som är ett hot mot säkerheten ska inte få tillgång till vapen, eller tas ifrån sina vapen.

”Ett sätt av avleda uppmärksamheten”

Däremot nämnde Trump inte något om striktare vapenlagar, vilket var talande enligt den politiska analytikern Billy McCormac, som gästade SVT:s sändning.

– Det lyste med sin frånvaro i talet. Det här är ett sätt att avleda uppmärksamheten från vapenlobbyn, menar McCormac.

Trump avslutade sitt tal med att säga att det inte är upp till ”mentalsjuka monster” hur USA:s framtid ska se ut, utan att det avgörs av folket.

– Kan vi få igenom bra lagstiftning så kommer de som dog inte att ha gjort det förgäves.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i El Paso, Texas

Mer i ämnet