8chan grundades 2013, som en variant av det likaledes rasistiska men marginellt mer modererade forumet 4chan. Arkivbild. Foto: Naina Hel n Jåma/TT/Andres Leighton/AP/TT

Efter masskjutningen: Nätleverantör drar tillbaka stöd till 8chan

Uppdaterad
Publicerad
Mannen som gripits för masskjutningen El Paso i Texas misstänks ha laddat upp ett rasistiskt dokument, där han beskriver sina motiv, på nätforumet 8chan. Nu meddelar nätverksleverantören Cloudflare att de sagt upp sitt avtal med forumet.

Det amerikanska cybersäkerhetsföretaget Cloudflare har tillhandahållit internetinfrastrukturtjänster till 8chan, rapporter CNN. Men har nu dragt tillbaka sitt stöd.

”Skälen är enkla: de har visat sig vara laglösa och att den laglösheten har orsakat flera tragiska dödsfall. Även om 8chan kanske inte har brutit mot lagen genom att vägra att moderera sin hatfyllda gemenskap, har de skapat en miljö som vänder sig mot att kränka dess anda”, skriver Matthew Prince, företagets vd, i ett blogginlägg.

”De är laglösa”

Han skriver att det inte är ett lättvindigt fattat beslut, eftersom Cloudflare är en underleverantör så vill man inte ha för strikta riktlinjer, eftersom kunderna ska få sätta sina egna regler för sina sajter.

”Vi tolererar motvilligt innehåll som vi tycker är förkastligt, men vi drar gränsen vid plattformar som har visat att de direkt inspirerar till tragiska händelser och är laglösa i sin form. 8chan har passerat den linjen. De tillåts därför inte längre att använda våra tjänster”, skriver han.

Tredje gången

FBI har bekräftat att masskjutningen i El Paso utreds som ett fall av inhemsk terrorism, och myndigheterna utreder nu uppgifter om att den misstänkte 21-åringen strax innan dådet lade upp dokumentet där han beskriver sina motiv.

Om uppgifterna stämmer är det tredje gången en masskjutning annonseras i förväg på 8chan – bara under de senaste sex månaderna. Gärningsmannen i Christchurch-massakerna på Nya Zeeland använde till exempel samma forum för att posta dokument om sina motiv.

8chan grundades 2013, som en variant av det likaledes rasistiska men marginellt mer modererade forumet 4chan. När 4chan stängt ner vissa mer misogyna eller rasistiska diskussionstrådar har användare emigrerat till 8chan i protest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer