En sorgestund hölls i El Paso efter den dödliga skjutningen. Foto: Jose Luis Gonzalez/Reuters/TT

Skjutningen i Texas en av de dödligaste i modern tid i USA

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av de tio dödligaste masskjutningarna i USA i modern tid har utspelat sig i Texas. En av dem är gårdagens skjutning i El Paso, där minst 22 personer miste livet. Kort därefter sköts nio personer till döds i Dayton, vilket är det 22:a dådet med fyra eller fler dödade i USA i år.

Med knappt 13 timmars mellanrum öppnade två olika gärningspersoner eld mot folkmassor i offentlig miljö i två olika städer i USA. Minst 22 personer dödades och 26 skadades i den första skjutningen i El Paso, Texas. I den andra skjutningen i Dayton, Ohio, dödades nio personer och ytterligare 27 skadades. Där sköts också den misstänkta skytten till döds av polis, vilket innebär att totalt 10 personer dog.

Sjunde dödligaste skjutningen

Skjutningen i Dayton är det 22:a dådet med fyra eller flera döda i USA i år. Det visar siffror från AP/USA Today/Northeastern Universitys massmordsdatabas som registrerar mord med fyra eller fler dödsoffer, exklusive gärningspersoner.

Skjutning i El Paso, Texas

Skjutningen i El Paso är även landets sjunde dödligaste masskjutning i modern tid, skriver CNN. Fyra av de tio masskjutningar som krävt flest offer har utspelat sig i samma delstat, Texas.

Här är de tio värsta masskjutningarna i modern tid:

Musikfestivalen Route 91 Harvest – 58 dödas

Las Vegas, Nevada, 1 oktober 2017:

64-årige Stephen Paddock satt på ett rum i hotellet Mandalay Bay Casino och sköt mot de drygt 20 000 personer som samlats på festivalen Route 91 Harvest. 58 personer dödades och över 500 skadades. Polisen tror att Paddock tog sitt eget liv efter skjutningen.

Nattklubben Pulse – 49 dödas

Orlando, Florida, 12 juni 2016:

29-årige Omar Saddiqui Mateen öppnade eld inne på gayklubben Pulse. 49 dödades och 50 skadades. Polisen sköt Mateen till döds. Senare tog terrorrörelsen IS på sig dådet.

Virginia Tech – 32 dödas

Blacksburg, Virginia, 16 april 2007:

23-åriga studenten Seung-Hui Cho sköt ihjäl 32 personer på campusområdet till universitetet Virginia Tech i Blacksburg, Virginia. Gärningsmannen begick självmord efter dådet.

Grundskolan Sandy Hook – 27 dödas

Newtown, Connecticut, 14 december 2012:

20-åriga Adam Lanza sköt ihjäl 20 barn, mellan sex och sju år gamla, och ytterligare sex vuxna på lågstadieskolan Sandy Hook Elementary i Newtown, Conneticut. Tidigare under dagen hade han skjutit ihjäl sin mor i hemmet. Han tog sitt eget liv efter dådet.

Baptistkyrkan i Sutherland Springs – 25 dödas

Wilson County, Texas, 5 november 2017:

En skytt klev in i en liten kyrka och sköt ihjäl 25 personer, varav en var gravid. Det är oklart om skytten sköts ihjäl eller tog sitt eget liv. Kyrkoskjutningen är den dödligaste skjutningen som inträffat i Texas i modern tid.

Luby's Café i Killeen – 23 dödas

Killeen, Texas, 16 oktober 1991:

35-åriga George Hennard körde sin pick up-bil genom väggen på ett café i Killeen, Texas. Han klev sedan ut ur bilen och sköt ihjäl 23 personer, innan han tog sitt eget liv.

Köpcentret i El Paso – Minst 22 dödas

El Paso, Texas, 3 augusti 2019:

En man öppnade eld i och utanför ett varuhus i ett köpcentrum i El Paso. Minst 20 personer dödades och 26 skadades. Den misstänkte skytten har identifierats som 21-årige Patrick Crusius från Allen, Texas.

McDonalds i San Ysidro – 21 dödas

San Diego, Kalifornien, 18 juli 1984:

41-åriga James Hubery sköt ihjäl 21 vuxna och barn på en McDonalds-restaurang i San Ysidro. Huberty var utrustad med flera tunga vapen och sköts ihjäl av polis cirka en timme efter att skjutningen började.

Universitetet i Austin – 18 dödas

Austin, Texas, 1 augusti 1966:

Den före detta marinsoldaten Charles Joseph Whitman dödade 14 personer på och utanför universitetet i Austin, Texas. Polis sköt och dödade Whitman, som satt i ett torn på campus. Tidigare under dagen hade han även dödat sin mor och fru. En dryg vecka efter attentatet dog ytterligare en person på sjukhus och 2001 tillkom ytterligare ett offer när en man dog av skadorna från skjutningen.

Majory Stoneman Douglas High School – 17 dödas

Parkland, Florida, 14 februari 2018:

En 19-åring sköt med ett semiautomatiskt vapen på Majory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida. 17 personer dödades, varav 14 elever. Den misstänkta gärningspersonen, som tidigare varit elev på skolan, greps av polis.

Fakta masskjutningar

Det finns flera anledningar till att man talar om masskjutningar i ”modern tid”. Dels handlar det om hur långt bak i tiden man fört register över vapenrelaterat våld, hur ”masskjutning” definieras och hur sådana har betraktats i USA genom historien.

Det finns flera tillfällen i den amerikanska historien då flera människor skjutits till döds som inte betraktas som det vi kallar för ”masskjutning”. Ett exempel är 1864 under de så kallade ”indiankrigen” då 163 ursprungsamerikaner vid ett och samma tillfälle sköts till döds av ett amerikanskt volontärkavalleri. Händelser som dessa betraktas som officiella eller inofficiella krigshandlingar och ses därmed inte på samma sätt som när en en eller flera individer öppnar eld på en offentlig plats.

Statistiken kring massskjutningar är heller inte helt komplett och det finns ingen samlad officiell information om skjutningar bakåt i tiden. Ju längre tillbaka man går desto större är risken att incidenter har missats. Flera fristående databaser, däribland Gun Violence Archive och tidningen Mother Jones som för statistik över skjutningar, startades efter händelser som väckt stor medial uppmärksamhet. Det handlar om skjutningen i Sandy Hook grundskola 2012 och en skjutning på en biograf i Aurora i Colorado samma år. Mother Jones har siffror från och med 1982.

Hur masskjutningar definieras ser också olika ut. Tidigare har FBI definierat det som en händelse i vilken fyra eller fler dödats. Nu definierar justitiedepartementet masskjutning som händelser där minst tre människor skadas eller dödas samtidigt med vapen och Gun Violence Archive definierar det som en händelse där fyra eller fler skadas eller dödas med vapen under samma tillfälle och plats, exklusive skytten.

Källa: CNN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i El Paso, Texas

Mer i ämnet