Omvärldens reaktioner har inte låtit vänta på sig efter de dödliga skjutningarna i USA. Flera makthavare uttrycker sin sorg och ilska offentligt. Foto: TT

Starka reaktioner från omvärlden efter skjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Omvärldens reaktioner har inte låtit vänta på sig efter de dödliga skjutningarna i USA. Flera makthavare uttrycker sin sorg och ilska offentligt.

– Det finns ingen plats för hat i vårt land, säger USA:s president Donald Trump i ett uttalande under söndagskvällen.

Reaktionerna från omvärlden har varit starka efter de senaste dagarnas två skjutningar med flera döda i USA. President Donald Trump har twittrat flitigt om både skjutningen i Texas där minst 20 personer dödades vid en affär den tredje augusti och om de nio döda och 26 skadade som sköts i Ohio på söndagsmorgonen den fjärde augusti. 

”Dagens skjutning i El Paso var inte enbart tragisk, utan också en feg handling. Jag vet att både jag och resten av landet fördömer detta hatfulla dåd. Det finns ingen anledning eller några ursäkter som någonsin kan rättfärdiga dödande av oskyldiga människor, skrev Trump på Twitter”, efter dådet i Texas.

Skjutning i Dayton, Ohio
President Trump skriver att skjutningen i El Paso inte enbart var tragisk, utan också en feg handling. Han fortsätter med att fördömma dådet och menar att man aldrig kan rättfärdiga att döda oskyldiga människor. Foto: Skärmdump/ Twitter

Under söndagskvällen meddelade Donald Trump att han kommer ge ett uttalande om helgens skjutningar under måndagen.

Beto O'Rourke som kandiderar till att bli Demokraternas presidentkandidat i det amerikanska valet 2020 skriver också på Twitter att han är förkrossad och uppmanar alla att vara försiktiga. Han är på plats i El Paso, Texas, som också är hans hemstad, där han träffar anhöriga.

Påven talade på Petersplatsen

Påven Franciskus höll den fjärde augusti ett tal på Petersplatsen i Rom där han nämnde de två skjutningarna samt en dödlig skjutning i Kalifornien som ägde rum i juni.

”Jag är andligt nära de försvarslösa människor som fallit offer för våld i Texas, Kalifornien och Ohio i USA”, sa han i sitt tal.

Statsminister Stefan Löven: ”Vedervärdiga attacker”

Även i Sverige har reaktionerna varit många.

”Helgens masskjutningar är vedervärdiga attacker på vanliga människor, precis som vid tidigare liknande dåd. Jag vill framföra mitt varmaste deltagande till offrens familjer, anhöriga och vänner, i deras sorg. Mina tankar går också till de överlevande offer som riskerar men för livet. Sverige står vid USA:s sida i denna svåra stund”, skriver Stefan Löven i ett mejl till tidningsbyrån TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i Dayton, Ohio

Mer i ämnet