Skytten i Texas har identifierats som Patrick Crusius. Foto: TT

Skytten i Texas kan få dödsstraff

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-årige man som misstänks ha skjutit 20 personer till döds och skadat ytterligare 26 i El Paso, Texas, har identifierats som Patrick Crusius. Han anklagas nu för ett brott som kan leda till dödsstraff. Crusius uppges också samarbeta med polis och verkar ha köpt sitt vapen lagligt, säger polisen på en presskonferens.

Den 21-årige mannen har identifierats som Patrick Crusius från Allen, Texas. Det visar domstolsdokument, enligt ABC News.

Åklagaren i El Paso, Jaime Esparza, har sagt att man kommer att yrka på dödsstraff, rapporterar flera nyhetsbyråer. Crusius ska ha köpt det misstänkta mordvapnet lagligt, och har samarbetat med polisen sedan gripandet.

Skjutning i El Paso, Texas

Utreds som hatbrott

Man utreder händelsen som ett presumtivt hatbrott eftersom man kunnat utläsa rasistiska motiv i ett dokument man tror att Crusius skrivit och delat online. Brottet klassas av polisen som ett ”inhemskt terroristbrott”, skriver nyhetsbyrån AP.

Skjutningen, som ägde rum i och utanför ett varuhus i ett köpcentrum i El Paso under lördagsförmiddagen, lokal tid, är en av de dödligaste i USA i modern tid. Utöver de 20 personerna som miste livet ska minst 26 personer ha skadats.

Köpcentret ligger omkring åtta kilometer från gränsen till Mexiko och sex av dödsoffren och sju av de skadade uppges vara mexikanska medborgare, skriver Reuters. Enligt nyhetsbyrån har landets utrikesminister Marcelo Ebrard sagt att Mexiko nu kommer att vidta lagliga åtgärder för att skydda sina medborgare i USA. Han vill även ser över möjgliheterna för att få Crusius utlämnad till Mexiko.

Initialt kom rapporter om flera misstänkta skyttar, men polisen har nu uteslutit att fler än den gripne mannen ska ha varit inblandade.

Trump: Flagga på halv stång

Knappt 13 timmar efter skottlossningen i El Paso inträffade en ny skjutning i Dayton, Ohio. Nio personer sköts till döds och ytterligare 27 skadades. Polis var snabbt på platsen och sköt den misstänkta gärningspersonen, vilket innebär att totalt tio personer dog.

Under söndagen gick USA:s president Donald Trump ut med en order om att flaggor skulle hissas på halv stång på grund av de två dåden, skriver AFP. På Twitter har presidenten också uttryckt sitt stöd till de båda drabbade städerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i El Paso, Texas

Mer i ämnet