Poliser på plats i Dayton, Ohio, USA. Foto: TT

Två skjutningar på ett dygn

Uppdaterad
Publicerad

Helgen den tredje och fjärde augusti blev mörk i USA. På lördagen sköts 22 personer ihjäl i El Paso, Texas, och på söndagen dödades 9 personer och 27 skadades i Dayton, Ohio.

• Lördag den 3 augusti, klockan 11.00 lokal tid

Enligt lokala medier ska skott ha avlossats i och utanför ett varuhus i El Paso, Texas i USA. CNN rapporterar att flera restauranger i området barrikaderar sig och på Twitter uppmanar polisen personer att undvika området. Kort därefter kommer besked om att en person har gripits för dådet och att många är skadade. Bilder, filmer och vittnesuppgifter delas flitigt på internet och där kan man se många drabbade.

• Lördag eftermiddag den 3 augusti

Rapporter om fler och fler döda kommer in från Texas och till slut går myndigheterna ut med att minst tjugo personer har avlidit och att många skadade vårdas på sjukhus. Den misstänkte skytten är gripen och vid liv.

• Söndag den 4 augusti klockan 01:00 lokal tid

Larm inkommer till polis om en skjutning i Dayton, Ohio i USA. Polisen är snabbt på plats vilket borgmästaren senare säger var totalt avgörande. Gärningspersonen som bar skyddsutrustning oskadliggjordes inom en minut från det att polisen kommer till platsen. Senare rapporteras det om att skytten inte är vid liv.

• Söndag morgon den 4 augusti

På söndagen framkommer det att polisen i Texas har hittat ett dokument som man kallar manifest där gärningsmannen ska ha gett vissa förklaringar till dådet i köpcentrumet. Då säger man att det kan röra sig om ett hatbrott eftersom det finns rasistiska motiv i dokumentet.

• Söndag eftermiddag den 4 augusti

Borgmästaren i Ohio säger att man inte vill spekulera i huruvida skytten i Ohio har inspirerats av skytten i Texas. Hon säger att man fått stort stöd från regeringen. Omvärlden visar sina starka sympatier för offren.

Den 21-årige man som misstänks ha skjutit 22 personer till döds och skadat ytterligare 26 i El Paso, Texas, har identifierats som Patrick Crusius. Han uppges samarbeta med polisen och det verkar som att han har köpt sitt vapen lagligt.

Enligt mexikanska myndigheter var sex av de som dödades i Texas mexikanska medborgare. Under en presskonferens säger Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard att landet kommer att vidta lagliga åtgärder för att skydda sina medborgare i USA. Han vill även utreda om det finns möjligheter att få Patrick Crusius utelämnad till Mexiko, det rapporterar Reuters.

• Måndag förmiddag den 5 augusti

Dödstalet efter helgens skjutningar i El Paso stiger till 22.  Myndigheter uppger att ytterligare två personer har dött på sjukhus under måndagsmorgonen, skriver AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.