Enligt president Macron ska Notre-Dame återuppbyggas inom fem år. Foto: TT

Förslaget: Tillfällig träkatedral ersätter Notre-Dame

Publicerad

Notre-Dame ska byggas upp igen inom fem år, har president Emmanuel Macron utlovat. Men under tiden föreslås det att en tillfällig katedral i trä ska resas framför den brandskadade.

Byggnaden skulle fungera som ett tillfälligt ”hem” för såväl troende som turister, säger biskopen Patrick Chauvet till franska CNews, rapporterar BBC. Notre-Dame har haft flera miljoner besökare om året.

– Vi borde inte nöja oss med att konstatera att ”katedralen är stängd i fem år”, säger Patrick Chavuet.

Storbranden i Notre-Dame

Anne Hidalgo, borgmästare i Paris, har gett tummen upp för idén enligt Patrick Chauvet. Han säger att träkatedralen skulle kunna placeras på esplanaden framför Notre-Dame.

En liknande lösning genomfördes när katedralen i Christchurch i Nya Zeeland förstördes i en jordbävning 2011. Då byggdes en tillfällig katedral med rör av kartong, trä och stål, designad av en japansk arkitekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Notre-Dame

Mer i ämnet