Frankrikes president Emmanuel Macron håller tal till nationen efter Notre-Dame-branden. Foto: OLIVIER MORIN/AFP/TT, Christophe Petit Tesson/AP/TT

Macron: Inom fem år ska Notre-Dame vara renoverad

Publicerad

Katedralen Notre-Dame var 15–30 minuter från att brinna ner till grunden, enligt Frankrikes vice inrikesminister Laurent Nuñez.
Samtidigt lovar president Emmanuel Macron att den historiska byggnaden ska restaureras inom fem år.

Laurent Nuñez säger att när branden härjade som värst uppstod ett scenario på omkring 15–30 minuter som blev avgörande för om byggnaden skulle kunna räddas – eller brinna ner till grunden.

Han hyllar modet och beslutsamheten hos brandmännen som satte sina liv på spel för att rädda kyrkans stenstruktur och två klocktorn.

Bli vackrare än förr

Lite mer än ett dygn efter att den stora branden i katedralen bröt ut adresserade president Emmanuel Macron den franska nationen i ett tv-sänt tal.

– Vi kommer att göra katedralen Notre-Dame ännu vackrare. Vi klarar det här, säger Macron i sitt tal till nationen.

Macron säger att han delar landets sorg men också dess hopp om framtiden.

– Det är upp till oss att omvandla den här katastrofen till en möjlighet att förenas, säger Macron i talet.

Slottsexperten: ”Inte omöjligt”

Den 850 år gamla byggnaden är en viktig symbol både för staden och för landet, och parisare är i chock efter branden.

Enligt slottsarkitekten Jacob Hidemark är en återuppbyggnad på fem år inte omöjligt, men en rejäl utmaning. Han deltog själv i uppbyggnaden av Katarina kyrka i Stockholm efter att den brunnit 1990. Det tog fem år, och då är den kyrkan betydligt mindre än den franska katedralen.

– Fem år är kort tid. Men eftersom kyrkan inte är så pass eldhärjad kan det gå. Tio år är dock mer realistiskt, säger Jacob Hidemark i SVT:s Aktuellt.

Hur lång tid det tar beror på vad för slags renovering det handlar om, menar han.

– Mycket av kyrkan har ändå klarat sig, säger Jacob Hidemark.

När Paris vaknade på tisdagen täcktes tidningarnas förstasidor på bilder av Notre-Dame i lågor. Tidningen Libération skriver ”Notre drame” (vårt drama) i versaler, medan La Croix skriver ”Le coeur en cendres” – hjärtat i aska.

– Notre-Dame överlevde alla krig, alla bomber. Vi trodde aldrig att den skulle kunna brinna. Jag känner mig oerhört ledsen och tom, säger Stéphane Seigneurie, en av alla dem som samlades för att sörja i Paris.

Spred sig snabbt

Branden tros ha startat strax före klockan 19 på måndagen. Den spred sig snabbt över Notre-Dames tak och bjälkar i trä från 1100-talet. Det gamla, torra träet pekas ut som en av anledningarna till det häftiga förloppet.

Den 93 meter höga gotiska spiran kollapsade i lågorna liksom runt två tredjedelar av katedralens tak, medan framsidans två ikoniska torn klarade sig.

De viktigaste föremålen har man lyckats rädda, skriver Paris räddningstjänst på Twitter, liksom huvudstrukturen av byggnaden. Dock har ”vissa svagheter” identifierats i strukturen uppger vice inrikesminister Laurent Nuñez på tisdagen, bland annat i valvet.

23 minuter mellan brandlarmen

När brandlarmet först gick vid kl. 18.20 så kunde inte brandmännen som anlände hitta några tecken på brand, uppgav åklagaren Remy Heitz på tisdagen. Trots detta valde prästen, som ledde en pågående mässa, att evakuera katedralen. Först när brandlarmet ljöd på nytt vid 18.43 kunde räddningstjänsten upptäcka att det brann under taket.

Brandorsaken är ännu okänd och åklagaren Remy Heitz säger att utredningen kommer bli lång och komplex.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden i Notre-Dame

Mer i ämnet