Både regeringspartiet Venstre och flera andra partier säger nej till Dansk Folkepartis förslag om slöjförbud. Foto: TT

Förslag i Danmark: Slöjförbud i skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Dansk Folkeparti (DF) föreslår att ”religiösa huvudbeklädnader” förbjuds i danska skolor. Men både regeringspartiet Venstre och flera andra folketingspartier säger nej till ett slöjförbud.

DF vill föra in frågan i förhandlingarna om regeringens långsiktiga, ekonomiska så kallade 2025-plan.

– Förbudet ska gälla både lärare och elever, säger partiets talesperson i invandringsfrågor, Martin Henriksen, till danska TV2.

Kors kan gå an

Ett ”diskret kristet kors” kan dock gå an, liksom ”en liten davidsstjärna eller en halvmåne” i halskedjan, tillägger Henriksen.

Venstre avvisar förslaget och kallar det för ”symbolpolitik”.

”Obehaglig tanke”

– Det skulle vara mycket obehagligt att uppleva i Danmark, säger partiets talesperson Jacob Jensen om tanken på poliser och vakter som tvingar skolelever att ta av sina huvuddukar.

Även Liberal Alliance, som liksom DF är stödparti till regeringen, samt Alternativet och De Konservative säger nej till slöjförbudet.

Naser Khader, De Konservatives talesperson i integrationsfrågor, anser dock att huvuddukar ska ”bekämpas moraliskt” eftersom de är ”kvinnoförtryckande”. De Konservative vill även förbjuda heltäckande plagg som burka och niqab.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.