Podemos partiledare, Pablo Iglesias, sätter upp sitt hår i en hästsvans. Podemos förhandlade med Pedro Sanchez, men kom inte överens. Nu väntar nya omröstningar eller omval. Foto: Manu Fernandez

Försök till spansk vänsterregering misslyckas

Uppdaterad
Publicerad

Den spanska premiärministern Pedro Sánchez misslyckades återigen att få stöd i landets kongress. Regeringsförhandlingarna med vänsterpartiet Podemos ska ha brakat sönder strax före omröstningen – då parterna inte kunde komma överens om uppdelningen av ministerposterna.

Förlusten för Spaniens tillfällige premiärminister Pedro Sánchez stod klar redan innan hela omröstningen var genomförd i parlamentet, där han behövde en enkel majoritet för att få förtroende att fortsätta som premiärminister. Precis innan röstningen skulle starta rapporterades att förhandlingarna mellan Pedro Sánchez socialdemokratiska parti PSOE och vänsterpartiet Podemos inte resulterat i någon regeringsuppgörelse.

Torsdagens omröstning var den andra av två. Nu väntar antingen nya omröstningar eller ett föga önskat nyval.

Enligt tidningen El País ska Podemos ha vädjat till Pedro Sánchez att välja det förra, så att de båda partierna kan fortsätta förhandla ytterligare.

Väljer han det senare får spanjorerna sannolikt traska till valurnorna igen redan i höst. En del anser att ett nyval kan spela högern i händerna då vänsterväljare väntas stanna hemma i större utsträckning.

Kräver makt

Den spanska regeringsbildningen har blivit en långdragen historia. Sedan PSOE blev största parti i valet i april ska samtal ha pågått med vänsterpartiet Podemos.

Men när kongressen gick till omröstning i tisdags hade någon överenskommelse om en vänsterkoalition ännu inte nåtts. Pedro Sánchez fick nobben, i en omröstning där nästan alla Podemosledamöter lade ner sin röst.

Sedan tidigare är det känt att förhandlingarna kretsar kring hur mycket makt i form av ministerposter Podemos skulle få i en Sánchezledd regering. Vänsterpartiet har varit tydligt med att de inte kommer att acceptera ministerposter endast av det dekorativa slaget.

Socialdemokratiska PSOE tog över styret av Spanien i juni 2018, sedan konservativa Folkpartiet (PP) tvingats lämna makten i efterdyningarna av en korruptionsaffär.

I början av 2019 tvingades premiärminister Pedro Sánchez utlysa nyval sedan regeringen misslyckats med att få budgeten antagen efter motstånd från två katalanska partier. Detta var i sin tur en följd av motsättningarna mellan Madrid och regionstyret i Barcelona som driver på för att Katalonien ska bli en självständig stat.

Spanien saknar tradition av koalitionsregeringar. Man har inte haft någon sådan sedan övergången till demokrati 1977.

I den första omröstningen om Pedro Sánchez förtroende som premiärminister, som hölls 23 juli, röstade 124 ledamöter av kongressen ja (123 av dem från PSOE), 170 nej och 52 lade ner sina röster viket resulterade i en förlust.

I torsdagens omröstning krävdes bara enkel majoritet, som innebär fler ja-röster än nej-röster. Resultatet blev 124 röster för, 155 emot och 67 nedlagda röster.

Källa: AFP, UI/Landguiden, El País m fl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer