Den historiska stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium i Washington DC den 6 januari 2021. Arkivbild. Foto: TT

Försökte storma Capitolium – döms till fem års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 54-årig man har dömts till fem års fängelse för inblandning i stormningen av USA:s kongressbyggnad Capitolium den 6 januari.

Det fem år långa fängelsestraffet är den hårdaste domen hittills i den långa rad av brottmål efter att flera hundra personer stormade kongressbyggnaden i januari.

Mannen döms för motsvarande våld mot tjänsteman. Klädd i en jacka med den amerikanska flaggan på och en röd keps med budskapet ”Florida för Trump”, fångades han på film och bild när han bland annat kastade en brandsläckare mot polis utanför Capitolium.

Mannen försökte ta sig in i byggnaden, men motades tillbaka efter att ha blivit pepparsprejad och träffad av en gummimantlad kula.

Kallade tidigare president Trump ”tyrann”

Under rättegången vädjade han om mildare straff på grund av en tuff uppväxt och sade att han och andra anhängare av Donald Trump hade blivit lurade av den dåvarande presidenten, som han kallade för en ”tyrann”.

Åklagaren påpekade dock att 54-åringen fortsatt försvara sina handlingar efter sitt erkännande och att han medvetet anslutit sig till upploppet för att störa valprocessen.

”Våldet och det politiska motivet var att undergräva ett demokratiskt val och en fredlig maktövergång,” sade åklagaren till domtstolen.

Över 700 har anklagats för inblandning

Tidigare har bland annat en 38-årig man dömts till åtta månaders fängelse och en 34-åring till tre års fängelse.

Över 700 personer har anklagats för inblandning i stormningen. De flesta för mindre allvarliga brott, men några tiotal av anklagelserna kan potentiellt leda till långa straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.