Första begravningarna efter skolmassakern

Uppdaterad
Publicerad

Under regntung himmel begravdes på måndagen de första offren för massakern på Sandy Hook-skolan i Newtown.

Två 6-åriga pojkar blev de första att begravas på förmiddagen,lokal tid.

– Han var en riktigt livlig, smart unge. Han skulle hablivit en stor man, tror jag. Han skulle ha växt upp till att bli en jättebrapappa, sade morbrodern till en av pojkarna, till NBC Connecticut.

Skolskjutning i Connecticut

Sandy Hook-skolan i Newtown där massakern ägde rum ifredags håller stängt och det är oklart om den någonsin kommer öppnas igen.Polisen har meddelat att utredningen kommer att ta mycket lång tid och attskolan åtminstone blir stängd i ”flera månader”.

Stort vapenintresse

Polisen vet fortfarande mycket lite om gärningsmannens motiv. Detaljerna kring hans liv med mamman i den stora villan i Newtown är också oklara. Dock har det kommit fram att Nancy Lanza hade ett stort vapenintresse, och att hon hade förvandlat villan till ett fort, där hon förberett sig för en framtid av ekonomisk nedgång och socialt kaos.

20-årige Adam Lanza använde sig av ammunition tillverkad för att åstadkomma största möjliga skada i offrets kropp. Samtliga sköts med mer än ett skott, vissa med över tio. Enligt polisen hade Lanza tillräckligt med ammunition för att skjuta samtliga på skolan.

USA:s president Barack Obama lovade under en minnesceremoni på söndagen att göra allt som står i hans makt för att en liknande tragedi inte ska upprepas och nu spekuleras kring om det kan innebära ändrade vapenlagar.

– USA måste nu som nation ställa tuffa frågor. Vi kan inte tolerera detta längre. Dessa tragedier måste få ett slut. För att få det måste vi genomföra förändringar, sade presidenten.

Oro för nya dåd

Samtidigt är oron för nya attentat stor. I närliggande staden Ridgefield spärrades skolor av som en säkerhetsåtgärd efter att en misstänktperson hade rört sig i området under måndagen.

Även i den närbelägna staden Redding spärrades polis av tillfarterna till skolor på grund av en ökad hotbild. Så kallade ”copy cats”, personer som inspireras till nya attentat, är ett fruktat fenomen i samband med skolmassakrer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutning i Connecticut

Mer i ämnet