”Det är häpnadsväckande nya uppgifter”. 20 år efter attackerna mot USA får anhöriga till offren börja ta del av hemliga dokument från utredningen. Foto: ROBERTO SCHMIDT/TT

FBI offentliggör det första hemliga dokumentet om 11 september

Uppdaterad
Publicerad

Ett tidigare sekretessbelagt dokument om elfte september-attackerna har släppts för allmänhetens ögon för första gången. I natt, efter 20-årsdagen av attackerna mot USA inledde FBI sitt arbete med att offentliggöra material om utredningarna.

Dokumentet som offentliggjorts innehåller en sammanfattning av en intervju FBI hållit 2015. Intervjun hölls med en man som hade kontakt med de saudier i USA som hjälpte flygplanskaparna in i landet innan attackerna.

Nästan alla namn har strukits över i den 16 sidor långa rapporten, samt annan information som fortfarande är hemligstämplad.

Saudiska kopplingar omtvistade

15 av 19 av terroristerna var saudier. 2004 kom Elfte september-kommissionen fram till att det inte finns några bevis för kopplingar mellan högt uppsatta saudiska regeringsrepresentanter och terrordåden. Men det finns en misstro mot den slutsatsen bland många anhöriga, som själva velat läsa det hemliga utredningsmaterialet.

Enligt nyhetsbyrån Reuters, som tagit del av det första dokumentet, finns det inga bevis för att högt uppsatta tjänstemän i den saudiska regeringen är medskyldiga till attentaten.

CNN skriver att rapporten avslöjar att en saudisk student i USA utreddes som underrättelseagent för Saudiarabien och att han var mycket delaktig i att hjälpa terroristerna med researrangemang, husrum och finansiering.

Al Jazeera rapporterar att rapporten bekräftar kontakter mellan kaparna och saudier i USA, men inte erbjuder några bevis för att den saudiska regeringen är inkopplad.

Anhöriga anser det finns bevis

9/11 Families United är en förening för anhöriga till offren av attackerna. De skriver i ett gemensamt uttalande att de tycker rapporten innehåller nya uppgifter som involverar saudiska regeringstjänstemäns stöttning och hjälp åt terroristerna när de anlände till USA.

”Mängden kontakter vid kritiska ögonblick mellan dessa saudiska regeringstjänstemän, al-Qaida och kaparna är häpnadsväckande.” skriver 9/11 Families United.

Den saudiska ambassaden i Washington stöttar att sekretesen hävs på alla arkivdokument, för att få stopp på anklagelserna mot landet som de förnekar, rapporterar Reuters.

Press på Biden

President Biden skrev under presidentordern att offentliggöra material från utredningarna i år, efter press från anhöriga till offren.

Mer material från utredningarna förväntas släppas för allmänheten under de kommande sex månaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.