Biden beordrar: Hemliga dokument om elfte september-attackerna i USA ska offentliggöras för första gången. Foto: Kevin Dietsch/AFP/TT

Detta kan de hemliga dokumenten om 11 september innehålla

Uppdaterad
Publicerad

Hemliga dokument om elfte september-attackerna i USA ska offentliggöras för första gången. Det har president Joe Biden beordrat såhär på tjugo års-markören för terrorattentaten i Washington och New York 2001.

Det är efter krav från anhöriga till offren som Biden skriver under presidentordern att offentliggöra dokumenten som består av mejl, brev, förhörstranskriberingar och hemliga rapporter.

– Det kan i dokumenten finnas uppgifter som knyter den saudiska regeringen till de som kapade planen, menar de anhöriga och många av dem som skadades i attackerna, säger Stefan Åsberg, USA-korrespondent.

20 år sedan terrordåden

Kopplingar till Saudiarabien

15 av 19 flygplanskapare under terrordåden den 11 september 2001 var saudier. Många av de som drabbades hårt av attackerna tror inte på den kommission som 2004 kom fram till att det inte fanns bevisade kopplingar mellan Saudiarabiens regering och kaparna.

Stefan Åsberg har träffat flera anhöriga till offren, bland andra Brett Eagleson som förlorade sin pappa den 11 september 2001.

– Det finns element i den regeringen som gjorde väldigt dåliga saker och saudierna tittade bort, de ville inte kännas vid det. De har aldrig ställts till svars för det och det är dags nu, 20 år senare, att de gör det, säger Brett Eagleson.

Hoppas få bärande bevis

Det pågår en stor rättsprocess där den saudiska regeringen stäms på flera miljarder dollar av just anhöriga till offren i attackerna. Bärande bevis för deras sak menar de kan finnas i handlingarna som ska offentliggöras nu under loppet av ett halvår.

– Det finns en uppfattning bland de här anhöriga att amerikanska myndigheter skyddar Saudiarabien på grund av att de är den viktigaste allierade i Mellanöstern och att USA förlitar sig på den saudiska oljan, säger Stefan Åsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

20 år sedan terrordåden

Mer i ämnet