Joe Biden: ”Kriget i Afghanistan är nu över”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått två decennier sedan den amerikanska militären intog Afghanistan. Nu är det längsta kriget i USA:s historia över, konstaterar president Joe Biden i ett tal till nationen. Samtidigt lovar han en fortsatt kamp mot terror. 

Dagen efter att den sista amerikanska soldaten lämnade Afghanistan håller USA:s president Joe Biden ett tal till nationen. Han försvarar det kritiserade beslutet att dra tillbaka de amerikanska trupperna från Afghanistan och ger ett slutgiltigt besked. 

– Kriget i Afghanistan är nu över, säger presidenten och fortsätter. 

– Jag tar ansvar för beslutet. Jag tror att det är rätt beslut. Jag tror att det är ett klokt beslut och det bästa beslutet för USA. 

Presidenten menar att kriget inte längre uppfyllde sitt syfte, vilket enligt honom var att förhindra en attack likt den som skedde den 11 september.

Biden säger vidare att insatsen har varit ofantligt dyr, orsakat mycket smärta och kostat många liv.  

– Efter 20 år vägrar jag skicka amerikanska söner och döttrar till ett krig som borde ha varit slut för flera år sedan.

En kritiserad reträtt

Det amerikanska tillbakadragandet har fått kritik från många olika håll. Biden menar att han hade två val när han blev president. Antingen att följa fredsavtalet som det tidigare styret hade gjort med talibanerna eller att skicka ytterligare tusentals soldater till Afghanistan och eskalera krigsföringen. 

– Han lägger stor skuld på Donald Trump. Men sanningen är att det blodiga utträdet och de kaotiska scenerna vi har sett i Kabul, det ansvar den nuvarande administrationen för, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Biden: ”En extraordinär framgång”

Presidenten kallar den amerikanska evakueringen för en “extraordinär framgång” och hyllar soldaterna för deras mod och skicklighet.  

– De riskerade sina liv för att rädda andra, säger Joe Biden. 

Presidenten meddelar att USA kommer att arbeta för att få ut de cirka 200 amerikaner som är kvar i Afghanistan, om de vill lämna landet.

Presidenten lovar även en fortsatt kamp mot terrorister, dock inte genom soldater på marken. Han riktar sig till den afghanska grenen av Islamiska Staten vid namn IS-K eller IS Khorasan och säger:

– Till IS-K: Vi är inte klara med er än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.