Människor har samlats kring det fordon som USA attackerade med drönare under söndagen. Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi/AP/TT

USA:s militär: Ny amerikansk drönarattack i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

USA:s militär uppger att den utfört ytterligare en drönarattack mot IS gren i Afghanistan, IS-K. De exakta omständigheterna kring insatsen är inte klara, men enligt en talesperson eliminerades ett ”överhängande hot”.

Insatsen, den andra på kort tid, riktades mot ett fordon och ägde rum i huvudstaden Kabul under söndagen.

”Vi är säkra på att vi framgångsrikt träffade målet”, säger Bill Urban, talesperson för arméns centralkommando, enligt NBC News som hänvisar till ett uttalande.

Kraftiga ”sekundära” explosioner i samband med insatsen tyder på att det fanns stora mängder sprängmedel i fordonet, enligt Urban. De första uppgifterna tyder på att inga civila ska ha omkommit eller skadats.

Det framgår inte direkt hur många måltavlor det rör sig om, men källor uppger för AP att flera självmordsbombare befann sig i fordonet. Talibanrörelsens talesperson Zabihullah Majid uppger dessutom att de ska ha haft planer på en attack mot Kabuls flygplats. Ingen av uppgifterna har bekräftats av USA.

IS-K låg bakom det terrordåd vid Kabuls flygplats i torsdags i vilket närmare 200 personer dödades, däribland 13 amerikanska soldater. USA:s president Joe Biden har varnat för ytterligare dåd i närtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.