Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann Linde (S) kommenterar ambassadörens nödrop

Ambassadörens nödrop till regeringen: ”Panikkänslan är påtaglig”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kritiseras för att evakueringen av lokalanställda från Afghanistan dröjde. Mejlkorrespondens som SVT har tagit del av visar att Sveriges ambassadör i Kabul redan i slutet av juli vädjade om en evakueringsplan. ”Panikkänslan är påtaglig”, skriver ambassadör Torkel Stiernlöf till UD-ledningen.

Sveriges evakuering från Kabul är nu avslutad. Det meddelade utrikesminister Ann Linde (S) på fredagen.

Men såväl oppositionspolitiker som fackförbundet ST har kritiserat att regeringen inte agerade tidigare gällande de lokalanställda vid Sveriges ambassad i Kabul.

– Man borde ha tänkt på allas säkerhet redan inledningsvis, säger Britta Lejon, förbundsordförande på fackförbundet ST.

Planen för att evakuera de lokalanställda på svenska ambassaden kom alldeles för sent – flera dagar efter länder som Norge och Danmark, enligt Britta Lejon som kallar det en ”styvmoderlig behandling”.

– De lokalanställda kände sig övergivna, säger hon.

Mejl avslöjar desperationen

SVT har tagit del av mejl som Torkel Stiernlöf, Sveriges ambassadör i Afghanistan, skickade till utrikesdepartementets ledning redan den 29 juli.

Han beskriver en ”starkt växande oro bland våra lokalanställda” och menar att ”flera länder har kommit långt i planeringen för att erbjuda skydd åt sina anställda”.

Mejlet från Sveriges ambassadör i Kabul skickades den 29 juli till UD-ledningen. Foto: UD

Mejlen är, med hänvisning till sekretess, till stor del maskade. Men det framgår att ambassadören vädjar om en plan för att hjälpa de lokalanställda.

”Det går knappast någon dag utan att jag eller en medarbetare får frågan från en lokalt anställd om vilken plan Sverige har för dem i händelse av att ambassaden stänger”, skriver Torkel Stiernlöf och beskriver att ”panikkänslan är påtaglig”.

Linde: ”Trodde vi hade mer tid”

Enligt utrikesminister Ann Linde så arbetade UD redan med frågan när den svenska ambassadören hörde av sig.

– Vi fick ju från många håll, bland annat från ambassadören, uttryck för den här stora oron. Därför hade vi också inlett ett arbete, vilket vi samma dag svarade ambassadören, säger Ann Linde till SVT Nyheter.

SVT har sökt ambassadör Torkel Stiernlöf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet