Allt svenskt stöd till den afghanska staten har avbrutits, och stora delar av biståndet till Afghanistan föreslås riktas om. Foto: TT

Hälften av totala biståndet till Afghanistan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Allt svenskt stöd till den afghanska staten har avbrutits, det motsvarar nästan hälften av Sveriges totala bistånd till Afghanistan. Stora delar föreslås nu i stället riktas om till humanitära insatser. Det framkommer av en första analys från biståndsmyndigheten Sida som SVT tagit del av.

– Vi stoppar alla typer av insatser som innebär överföring av pengar till det som vi nu ser är de facto regimen, alltså talibanerna. Vi stoppar också insatser som på ett eller annat sätt kan stödja deras kapacitet att verka, men vi öppnar också för att det fortsatt kan finnas behov hos våra partners att ändå ha en dialog med talibanerna, eftersom man också behöver få klarhet i civilsamhällets förmåga att verka i landet, säger Maria Lundberg, chef för Afghanistanenheten på Sida, till SVT.

Afghanistan är det land som mottar mest bistånd från Sverige, ungefär en miljard kronor om året. Förra veckan inledde biståndsmyndigheten Sida en första analys för att se hur talibanernas maktövertagande påverkar de pågående projekt man har i landet. Analysen blev klar tidigare i veckan.

Talibanernas maktövertagande

Den innebär bland annat att Sida nu stoppar ungefär hälften av biståndet, nästan en halv miljard kronor som var tänkta att gå via Världsbanken. Detta eftersom pengarna skulle gå genom den afghanska staten.

Ska riktas om

Pengarna vill man bland annat rikta om till humanitära insatser.

– I första hand handlar det om 448 miljoner som borde ha gått till Världsbanken. Vi har inte något avtal med dem än, men det är vad som var planerat. Av dessa vill vi nu använda 300 miljoner till humanitära insatser. Resterande delen ska vi fundera på, för det är fortfarande viktigt för oss att ha en dialog med andra givare och Världsbanken för att se om vi ändå fortsättningsvis kan stötta hälso- och utbildningssektorn i Afghanistan, säger Maria Lundberg.

Sida gör bedömningen att de flesta övriga samarbeten kan fortsätta för stunden, men man kommer att göra nya analyser längre fram för att se hur läget utvecklas.

– Vi bedömer att det finns förutsättningar för dem att fortsätta, men det är en dialog vi behöver föra med våra partners. Många av dem har en svår situation nu på grund av säkerhetsläget, så det återstår att se, säger Maria Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet