Biståndet till Afghanistan ses över: ”Allt som kan göda talibanerna måste stoppas”

Uppdaterad
Publicerad

Biståndsmyndigheten Sida kommer nu att gå igenom de stöd och samarbeten man har i Afghanistan för att se om dessa behöver avbrytas eller förändras. Såväl regeringen som oppositionen har sagt att inga svenska biståndspengar får gagna talibanerna.  

– Det vi gör nu på Sida är en noggrann analys av hur vi kan använda oss framförallt av utvecklingsbiståndet. Det som är viktigt nu är att vi har en nära dialog med våra partners, så att vi kan läsa av deras möjligheter att fortsatt agera i landet under den här väldigt svåra politiska situationen, säger Maria Lundberg som är chef på Afghanistanenheten på Sida. 

Afghanistan är det land som tar emot mest bistånd från Sverige, förra året uppgick biståndet till ungefär en miljard kronor. Ungefär 815 miljoner kronor har gått till långsiktigt utvecklingssamarbete och 225 miljoner kronor till humanitärt stöd.

Talibanernas maktövertagande

Politiker: Får inte gynna talibanerna

Nu kommer Sida att gå igenom de stöd och samarbeten man har i landet för att se vilka insatser som kan fortsätta. I slutet av veckan väntas man ha en preliminär bild av läget.  

– Många av våra partners har en stor vana av att jobba i en ganska turbulent politisk miljö, för så har ju situationen varit i Afghanistan under en längre tid. Vår förhoppning är att de ska kunna fortsätta verka och agera för befolkningens bästa, säger Maria Lundberg. 

Från politiskt håll har man de senaste dagarna betonat att svenska biståndspengar inte får gynna talibanerna.  

– Man måste vara oerhört tydlig, det vill säga noll kronor i svenskt bistånd som göder talibanerna och deras medeltidsregim, säger Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson för Moderaterna. 

Hur ska man kunna säkerställa det? 

– Det måste regeringen försäkra sig om. Jag har igår väckt en fråga till Per Olsson Fridh (biståndsminister, reds. anm) just om detta, hur försäkrar sig nu den svenska regeringen om att pengar varken direkt eller indirekt kommer talibanerna till nytta.

Måste ses över

Biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) menar också att biståndet måste ses över och i vissa fall kanske avbrytas. 

 – Vi ser över vilka möjligheter vi har och hur är det med våra partners på marken i Afghanistan. Vilka insatser vi kan fortsätta göra, vilka behöver vi avsluta och hur kan vi omfördela medel så att vårt engagemang för flickor och kvinnor och för fred kan fortsätta, säger han. 

– Vi ser ju så klart att det är uteslutet att vi fortsätter stödja ett statsbygge i Afghanistan, och stöd för offentliga institutioner som nu hamnar i händerna på talibanerna, men vi måste fortsätta stödja flickors och kvinnors rätt till hälsa vård, mödravård och så vidare. Samtidigt ökar de redan stora humanitära behoven snabbt, säger Per Ohlsson Fridh. 

Moderaternas Hans Wallmark menar också att det humanitära biståndet bör fortsätta. 

– Man måste se över alla former av bistånd och allt som riskerar att kunna göda talibanerna måste stoppas. Sedan ser vi ju en humanitär kris och det innebär att det behövs bland annat mat, filtar och tält. Vi måste skilja mellan det som gynnar folket, som just nu är oerhört plågat, och det som eventuellt kan användas av den nya regimen i form av talibanerna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet