Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesminister Ann Linde (S) har begärt hjälp i form av militära flyg för att få ut den lokalanställa personalen ur Kabul. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Två svenska militärflygplan på väg mot Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Två av Försvarsmaktens flygplan är på väg för att evakuera bland annat lokalanställda vid svenska ambassaden i Kabul. Nu har de flyttats närmare Afghanistan för att snabbt kunna åka in i landet om läget vid flygplatsen stabiliseras.

Strax före klockan 15 i måndags eftermiddag lyfte ett av Försvarsmaktens transportflygplan av typen Hercules från Skaraborgs flygflottilj F7 i Såtenäs. Efter en mellanlandning i Grekland flög det under tisdagskvällen vidare för att placeras närmare Afghanistan.

– Jag kan idag meddela att ett herculesplan kommer att landa i regionen i närtid med målsättning att flyga iväg till Kabul så snart det är möjligt, säger utrikesminister Ann Linde under en pressträff.

Även ett av Försvarsmaktens flygplan för särskilt viktiga persontransporter, en Gulfstream G550, har flugits mot regionen, det landade i Qatars huvudstad Doha vid 21-tiden på tisdagskvällen, enligt flygdata som SVT tagit del av.

Listan med svenskar ökar snabbt

Svenskar som befinner sig i Afghanistan uppmanas att fortsätta registrera sig på ambassadens så kallade svensklista, som på kort tid har ökat snabbt.

– I nuläget så finns det cirka 200 svenskar registrerade på listan, säger utrikesminister Ann Linde (S).

UD bekräftar för SVT att det handlar om 200 svenskar som befinner sig i landet. Om det görs försök att även evakuera svenskarna som befinner sig i landet är oklart.

De enda som regeringen hittills har gett besked om att de försöker evakuera är de lokalanställda afghanerna och deras familjer.

– Sverige fortsätter ett intensivt arbete för att kunna evakuera lokalanställda, tolkar och deras familjer, säger Ann Linde.

Utöver de två grupperna finns personer som varit lokalt anställda av Sveriges Isaf-styrka som fanns i landet fram till 2014. Försvarsmakten har sammanställt en lista över tidigare anställda som överlämnats till utrikesförvaltningen. Den omfattar omkring 300 namn.

”Alla EU-länder är i samma situation”

Om – och i så fall när – planen från Sverige kommer att kunna landa i Kabul kan Ann Linde inte svara på.

Hon menar att alla länder har svårt med evakueringsarbetet. På tisdagen träffades EU:s utrikesministrar under ett extrainsatt möte för att diskutera situationen i Afghanistan.

– På mötet lyftes att vi alla EU-länder är i samma situation. Det kräver en rad gemensamma insatser. I en svår situation är det viktigt med både informationsdelning och att vi samordnar insatser för evakuering, säger Linde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet