Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wadud Shabaz är tacksam för hjälpen han fått från Försvarsmakten: ”Jag vill tacka dem för allt de har gjort för vårt folk” Foto: Andreas Hult/SVT

”När jag såg svenska flaggan kändes det som att vinna på lotteri”

Uppdaterad
Publicerad

Wadud Shabaz är en av de drygt 1 100 personer som Sverige har evakuerat från Afghanistan. Någon timme efter att SVT pratat med honom i ankomsthallen på Arlanda läser han om dödliga explosioner på flygplatsen i Kabul.

– Det är samma ställe jag var på för två dagar sedan och då var det fullt med folk där.

Wadud Shabaz är afghan och har tidigare jobbat för USA med uppbyggnad av militär kommunikation hos afghanska militären och polisen. 2009 förde kärleken honom till Sverige och han är numera svensk medborgare.

Det är med trötta och sorgsna ögon som han på onsdagseftermiddagen kliver ut i ankomsthallen på Arlanda.

– Jag är glad men samtidigt så nervös och ledsen. Vi har förlorat vårt land, säger han och fortsätter:

– Innan var jag så glad över att jag kunde resa till Afghanistan, nu vet jag inte när jag kan träffa mina vänner och familj igen. Våra ledare har sålt vårt land, mitt hemland.

Vågade inte gå ut

Wadud Shabaz reste till Afghanistan i maj för att hjälpa sin familj som drabbats av dödsfall under coronapandemin. Han har försökt flyga hem till Sverige sedan dagarna strax innan talibanerna tog över huvudstaden.

Efter att talibanerna tog över Kabul vågade han inte ens röra sig utomhus.

– Jag hade inga traditionella afghanska kläder för att kunna gå ut.

Först vid tredje försök att ta sig till flygplatsen lyckades han ta sig in. Han hade då tagit sig till en mindre flod utanför flygfältet där han hört att det fanns utländska soldater.

Shabaz beskriver att han stod med vatten till knäna och försökte få hjälp av soldaterna, precis som tusentals andra människor runt omkring honom.

– Jag sträckte upp mitt svenska pass men ingen kunde hjälpa mig.

”Jag är så tacksam”

Tillslut fick han kontakt med en dansk soldat. Wadud Shabaz tror att det var han som sedan såg till att han fick kontakt med svenska soldater.

– När jag såg svenska flaggan kändes det som att vinna på lotteri. Sverige hjälpte oss mycket. Jag är så tacksam gentemot svenska militären.

Efter att ha sovit på flygplatsen fick han komma ombord på ett svenskt militärflyg till Islamabad i Pakistan och därfrån reste han med reguljärflyg.

Hur känns det nu?

– Jag är så trött och känner mig tröstlös när jag tänker på de människor som är kvar i Afghanistan. Ett stort krig väntar oss – många kommer att dö.

Någon timme efter att han landat i Sverige nås han av nyheten av att många dött i explosioner vid flygplatsen i Kabul.

– Det är samma ställe jag var på för två dagar sedan och då var det fullt med folk där, säger han till SVT på telefon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet