Radioaktivt avfall från Fukushima lastas av för slutförvar Foto: NHK

Första lasten av radioaktivt avfall lämnar Fukushima

Uppdaterad
Publicerad

Den första lasten av radioaktivt avfall från Fukushima har nu förts ut till slutförsvar. Det ska läggas i containrar eller täckas med cement. Hur radioaktivt avfall ska hanteras är en omstridd fråga i Japan.

Avfallet är aska från bränt avfall med låg- och medelhög radioaktivitet från kärnkraftverket i Fukushima, som skadades svårt i samband med den jordbävning och tsunami som drabbade Japan 2011. Det japanska miljödepartementet har bestämt att avfallet ska placeras i containrar eller täckas med cement. 

Anläggningen för slutförvar av radioaktivt avfall utanför staden Tomioka är den enda i sitt slag i Japan. Andra planerade anläggningar har stoppats efter lokala protester.

Förlitat sig på kärnkraft

Japan har till stor del förlitat sig på kärnkraft för sitt energibehov och landet hade 2011 över femtio huvudreaktorer.

Efter kärnkraftsolyckan i Fukushima förändrades många Japaners inställning till kärnkraft och en majoritet uppgav sig nu vara kärnkraftsmotståndare.

Efter olyckan stängdes alla Japans kärnkraftsanläggningar för omfattande säkerhetsinspektioner. I maj 2012 var Japan helt utan kärnkraft för första gången sedan 1970. Anläggningarna har sedan dess startats upp successivt igen, och i oktober 2017 var fem av dessa reaktorer i drift.

Minskar kärnkraftens roll

Efter olyckan i Fukushima 2011 har den japanska regeringen försökt att kraftigt minska kärnkraftens roll i landet.

Det finns i dagsläget inget sätt att ta hand om högaktivt avfall. Inledningsvis skickades det till Frankrike och England för upparbetning (omvandla använt bränsle så att det kan återanvändas som bränsle), men sedan beslutade Japan att bygga en egen anläggning för att ta hand om plutonium och uran, Rokkasho upparbetsningsanläggning, längt ut på huvudön Honshus norra del.

Den skulle ha varit i drift redan 2007 men har drabbats av upprepade förseningar. Nu är datumet för start satt till september 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.