Talibanernas högsta presstalesperson Zabihullah Mujahid gav uppgifter om onsdagens avrättning. Arkivbild. Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Första offentliga avrättningen i Afghanistan sedan maktskiftet

Uppdaterad
Publicerad

En man dömd för mord avrättades inför hundratals åskådare under onsdagen i västra Farah-provinsen i Afghanistan. Det är den första bekräftade offentliga avrättningen sedan talibanerna återtog makten 2021, rapporterar Al Jazeera.

Den avrättade mannen dömdes för att ha dödat en annan man för fem år sedan och för att ha stulit hans motorcykel och mobiltelefon. Enligt uppgifter sköts gärningsmannen ihjäl av offrets far med ett automatgevär.

Beslutet att verkställa straffet togs ”mycket noggrant” efter godkännande av tre av landets högsta domstolar och talibanernas ledare Haibatullah Akhunzada, enligt Zabihullah Mujahid, talesperson för talibanerna.

Händelsen kommer efter att talibanledaren förra månaden beordrade domare att till fullo upprätthålla punkter i islamisk lag som inkluderar offentliga avrättningar.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uttryckte ”djup oro” över avrättningen under dagen, enligt Stephanie Tremblay, talesperson vid FN.

Följer i gamla spår

Under det tidigare talibanstyret i landet i slutet av 1990-talet utfördes offentliga avrättningar, piskning och stening av de som dömts för brott i talibanernas domstolar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.