Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Första passagerartåget har anlänt till Cherson – här återförenas Svetlana med sitt barnbarn

Uppdaterad
Publicerad

Med viftande flaggor och glädjetårar välkomnas passagerartåget från Kiev. Ukrainarna kallar det för segertåget -  det första passagerartåget som anlänt till Cherson sen befrielsen av staden.

– Det är en av de bästa dagarna i mitt liv. Vi är hemma igen, säger en av passagerarna.

Omkring 200 personer anlände under lördagen till Cherson med tåg – flera av dem för första gången på åtta månader. Befrielsen av staden har inneburit starka känslor och på stationen väntar många på att få återförenas med nära och kära.

En av dem är Svetlana som väntat på den här dagen sen kriget startade i februari. Med tårar i ögonen och blommor i sin hand kramar hon om sitt barnbarn som just anlänt med tåget.

– Vi har väntat på det här ögonblicket i åtta månader. Hon är väldigt stark, hon har levt under ockupation, säger Svetlanas barnbarn med tårar rinnandes ner för sin kind.

En bit bort står en soldat och spelar fiol. En kvinna viftar med den ukrainska flaggan och i bakgrunden hörs en avlägsen explosion men ingen tycks reagera. Månader av krig har gjort befolkningen van.

Se glädjen på Chersons station i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.