Ett kinesiskt fartyg på väg till övningen. Foto: AFP PHOTO /Royal Danish Navy

Första rysk-kinesiska militärövningen i Östersjön är igång

Uppdaterad
Publicerad

Nu övar Kina och Ryssland ubåtsjakt och luftvärn i Östersjön för första gången. De övar sannolikt med konventionella vapen. Men det är oklart om de övar försvar eller anfall eller både och, enligt FOI:s expert.

Enligt ryska myndigheter övar Kina och Ryssland i vattnen utanför Kaliningrad och Sankt Petersburg där den ryska Östersjöflottan har sina baser. Försvar mot sabotage, ubåtsjakt och försvar mot fartyg och flygplan nämns av ryska myndigheter.

– En militär förmåga kan användas både offensivt och defensivt. Det viktiga är att få ihop de olika funktionerna i en militär operation, säger Johan Norberg som säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI).

Konventionella vapen

Omkring tio militärfartyg och mer än ett dussin flygplan och helikoptrar från Ryssland och Kina deltar i övningen som kallas ”Joint Sea”. Det är sjunde gången som övningen äger rum, men det är första gången övningen sker i närheten av Sverige. 

– De ryska marinstridskrafterna har enheter med tillgång till kärnvapen. I den här övningen övar man sannolikt med konventionella styrkor, säger FOI:s Johan Norberg.

Kina deltar med sina nyaste stridsfartyg, bland annat en jagare med kapacitet för mycket kraftiga vapen. Det är konventionella vapen enligt tidigare uppgifter till SVT Nyheter från Kinas ambassad.

LÄS MER: Inga kärnvapen ombord på de kinesiska militärfartygen i Östersjön

Spaning över och under ytan

Sannolikt kommer Natos medlemsländer och partners som Sverige, följa övningen noga med spaningsflyg och fartyg, både över och under ytan. Övningen pågår till fredag.

Ryska korvetter flyttades

Ryssland har tidigare flyttat två av sina mest moderna korvetter från Svarta havsflottan till Östersjön. Korvetter är mindre och mer lättmanövrerade stridsfartyg. 

De nya korvetterna kapacitet för de nya kryssningsrobotarna ”Kalibr”, med en faktisk räckvidd på omkring 250 mil. Men det är oklart om just dessa korvetterna är kvar i Östersjön och kan delta i övningen med Kina. 

LÄS MER: Ryska missilfartyg gick in i Östersjön

Atomubåt och atomdriven robotkryssare ”visas upp”

Samtidigt som den ryss-kinesiska övningen börjar på allvar har två av ryska flottans absolut största militärfartyg anlänt till Östersjön från sina baser vid Kolahalvön.

Det är den atomdrivna ubåten av Typhoon-klass, som är konstruerad för att gömma sig i de djupa oceanerna, och den enorma atomdrivna robotkryssaren ”Peter den Store”. 

De är sannolikt inte i Östersjön för att öva, utan endast för att visas upp vid ryska flottans dagar i slutet av juli. Frågan är vad som händer sen med den atomdrivna robotkryssaren, säger FOI:s Johan Norberg.

– ”Peter den Store” är ett nettotillskott till Östersjön när det gäller ryssarnas marina förmåga. Frågan är var den tar vägen efter paraden, säger FOI:s Johan Norberg

LÄS MER: Världens största atomubåt på väg mot Östersjön

De enorma ryska fartygen filmades av danska TV 2 när de passerade Stora Bält i fredags. Båda fartygen har kapacitet för kärnvapen. Atomubåten, från det kalla kriget, tillhör inte de stridande förbanden längre, utan används i dag som en testplattform i för att utveckla nya vapen. Vanligtvis utför den testerna i Barents hav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.