Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cancerforskaren Rayyanah Barnawi (längst till höger) är första saudiska kvinnan i rymden. Se bilder från rymdstationen i klippet. Foto: AP

Första saudiska kvinnan i rymden – ska forska om cancer

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen lämnade fyra personer jorden för att tillbringa tio dagar på Internationella rymdstationen ISS. En av dem är cancerforskaren Rayyanah Barnawi, som blir den första saudiska kvinnan i rymden.

Under måndagen var de fyra resenärerna framme vid rymdstationen. Ombord fanns även den saudiske stridspiloten Ali al-Qarni, den amerikanska före detta Nasa-astronauten Peggy Whitson och den amerikanske affärsmannen John Shoffner.

Det är inte första gången som Saudiarabien är med på ett rymduppdrag. 1985 deltog en saudisk prins, tillika flygvapenpilot, i en rymdresa organiserad av USA. Men Barnawi är den första kvinnan från landet i rymden.

– Att vara den första saudiska kvinnliga astronauten som representerar regionen, det är ett stort nöje och ära som jag är mycket glad över, sade hon vid en presskonferens innan avfärd.

Ska cancerforska i rymden

Under resan planerar besättningen att genomföra vetenskapliga och tekniska experiment. Barnawi, som forskar på cancer, kommer att bedriva stamcells- och bröstcancerforskning under sin vistelse i rymden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.