”Låt oss få ett slut på den här globala motorsågsmassakern”, säger Boris Johnson. Brasiliens ledare Jair Bolsonaro, vars regnskogar ofta står i fokus för klimatdebatten, säger i ett förinspelat videomeddelande att ”skog är viktigt för mig för det täcker 60 procent av mitt land. Vi är fast beslutna att eliminera illegal avskogning till 2030.” Foto: Alberto Cesar/AP/TT, Steve Reigate/AP/TT

Första stora COP26-beslutet: Stoppa avskogning till 2030

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 länder har enats om att stoppa skogsskövlingen och avskogningen till 2030, i det första stora avtalet på FN:s klimattoppmöte i Glasgow. Men det finns de som inte är helt överväldigade av beskedet.

– Det är inget nytt radikalt förslag, säger Toby Gardner, forskare vid Stockholm Environment Institute.

Bland de över 100 länder som kommit överens finns Kanada, Ryssland, Brasilien, Colombia, USA, Kina och Indonesien, rapporterar CNN. Länder som tillsammans står för över 85 procent av världens skogsbestånd.

Redan på ett FN-möte i New York 2014 lovade flera länder och företag att stoppa avskogningen till 2030 – utan något större resultat. Men nu utgör samma målsättning alltså det första beslut som fattats på det stora klimattoppmötet.

– Dessutom ska de återställa de områden som redan har skövlats. Det är absolut det största avtalet man har slutit här i Glasgow, säger Anna-Maja Persson, utrikesreporter på plats i Glasgow.

”Blir personligen misstänksam”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson twittrar entusiastiskt om beslutet:

”Med detta löfte har vi en chans att avsluta mänsklighetens roll som naturens erövrare och bli dess förvaltare.”

Victor Galaz, docent vid Stockholm Resilience Center, säger dock att avtalet väckt en del frågor. 

– Jag blir personligen lite misstänksam när länder som Ryssland, Australien och Brasilien har skrivit under det här löftet. Det är länder som inte är så progressiva i vanliga fall, de kanske redan har hittat kryphål, säger Victor Galaz.

Han fortsätter:

– Om det inte efterlevs ordenligt riskerar det här att bli ytterligare en deklaration som inte uppfylls.

Återstår att se

Varje minut skövlas skog motsvarande 27 fotbollsplaner, enligt Världsnaturfonden (WWF). Enligt Toby Gardner, forskare vid Stockholm Environment Institute, har avskogningen även ökat i flera länder sedan 2014 då löftet först avkunnades. Och den stora frågan är nu hur länderna ska gå från ord till handling.

– Det här är inget nytt radikalt förslag. Den här gången står dock fler länder bakom och det ekonomiska stödet är större. Men vi måste vänta och se om länderna faktiskt levererar på sina löften. Gör de det så vore det förstås fantastiskt, säger Gardner.

Han menar att pengarna, 19 miljarder dollar, är en annan anledning att inte ta ut firandet i förskott. Jämfört med hur mycket som går till subventioner och investeringar i projekt som driver på avskogningen är det enligt Gardner en spottstyver.

– Det måste löna sig att låta skogen stå i stället för att hugga ner den. Vi måste ändra ekvationen. Alla börjar inse att kol måste bort från våra ekonomier, samma synsätt måste gälla avskogning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s korrespondent i Latinamerika reder ut varför Bolsonaros löfte kan bli svårt att hålla. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet