Första svarta röken från påvevalet

Uppdaterad
Publicerad

Svart rök steg vid 20-tiden på måndagen från skorstenen vid Sixtinska kapellet i Vatikanen. Den svarta röken visar att en ny påve ännu inte valts.

De 115 kardinaler i katolska kyrkan som ingår i konklaven som ska rösta fram en ny påve samlades i efter- middags i Sixtinska kapellet. Nästa gång de visar sig kommer en av dem att presenteras som påve nr 265.

Upp till fyra gånger om dagen ska kar- dinalerna rösta. 77 röster krävs för att bli vald. Två gånger per dag bränns röstsedlarna. När röken är vit är en ny påve vald.

Första rökpuffarna såg vita ut

Om ingen blir vald bränns röstsedlarna och svart rök stiger upp från kapellet. Om ingen har fått 77 röster efter 33 omröstningar kan kardinalerna gå över till enkel majoritet, minst 58 röster.

Eftersom de första rökpuffarna såg vita ut – tecknet på att en ny påve utsetts – började de omkring 20.000 åskådarna på Petersplatsen först applådera entusiastiskt.

-Den är vit, den är vit, hojtade många. Men yran lade sig snabbt när skorstensröken tjocknade och mörknade.

”Ge oss en herde”

Kardinalerna förberedde sig via en särskild mässa för att be om Guds ledning.

-Bed till Herren nu att Han efter att gett oss den stora gåvan Johannes Paulus II återigen ska ge oss en herde. . . som kan leda oss till kunskap om Kristus, Hans kärlek och sanna glädje, sade den tyske kardinalen Joseph Ratzinger till sina kollegor

Den 78-årige, starkt konservative Ratzinger har pekats ut som en av favoriterna i påvevalet. Enligt italiensk press kommer den inledande röststriden förmodligen att stå mellan honom och den jämnårige förre ärkebiskopen i Milano, Carlo Maria Martini.

Spekulationer i medierna

Få tror emellertid att någon av dem verkligen blir vald till påve.

Rom-tidningen L'Unita spår istället att de konservativa senare ämnar föra fram 74-årige italienaren Camillo Ruini, medan hans 71-årige landsman Dionigi Tettamanzi får företräda de liberala.

Tidningen Il Messagero ser honduranske 62-åringen Oscar Andrés Rodriguez Maradiaga som främste utmanare till ”pansarkardinalen” Ratzinger.

Bara kardinaler under 80 år får rösta

I konklaven – det slutna valet av ny påve – får de av katolska kyrkans kardinaler som ännu inte fyllt 80 år rösta. För närvarande uppfylls kraven av 117 kardinaler, men två deltar inte på grund av svag hälsa.

Av de röstande kommer 58 från Europa, 23 från Nordamerika, tolv från Sydamerika, elva från Afrika, elva från Asien och två från Oceanien.

Flest röstande kardinaler har Italien med 20 stycken, följt av USA med elva och Spanien och Tyskland med sex vardera. De 115 kardinalerna kommer från totalt 52 länder.

Genomsnittsåldern är 71,3 år. Äldst är Marco Cé från Italien, född 8 juli 1925. Yngst är ungraren Peter Erdö, född 25 juni 1952 – en av två kardinaler som är född på 1950-talet.

Endast tre av de röstande kardinalerna – Jaime Sin från Filippinerna, amerikanen William Wakefield Baum och tysken Joseph Ratzinger – har inte utsetts av Johannes Paulus II. 59 har blivit kardinaler under de senaste fem åren.

För närvarande finns det 183 kardinanaler. Äldst är nederländaren Johannes Willebrands, född 4 september 1909.

Han utnämndes 1969 tillsammans med sydkoreanen Stephen Kim Sou_Hwan och brasilianaren Eugenio de Araujo Sales.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.