SVT:s utrikespolitiske kommentator Rolf Fredriksson. Foto: SVT

”Försvårar Sveriges roll som medlare”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige får svårare att inta en medlarroll i fredsprocessen när Israel kallar hem sin ambassadör efter Sveriges erkännande av Palestina.

Det menar SVT:s utrikespolitiske kommentator Rolf Fredriksson.

Att Israel nu kallar hem sin ambassadör är ett vanligt sätt för att markera sitt missnöje och protestera mot Sveriges agerande.

– Israel kan även göra detta för att avskräcka andra länder som funderar på att erkänna Palestina, säger Rolf Fredriksson, SVT:s utrikespolitiske kommentator.

Sverige erkänner Palestina

Affärskontakter och vanliga svenskars resor till Israel påverkas inte, menar Rolf Fredriksson. Men agerandet får politiska konsekvenser. Har Sverige inte kontakter med Israel på ambassadnivå blir det svårt för oss att ha en medlandepart i fredsprocessen i Israel- och Palestinakonflikten.

– Sverige har ambition att bidra till fredsprocess och då är det ett problem att man inte har normala relationer.  Kan man inte träffas på jämbördig nivå får Sverige svårare att inta en medlarroll som till exempel Norge haft. Nu har Sverige tagit ställning, säger Rolf Fredriksson.

Hur ska vi få en bra relation med Israel från och med nu?

– Israels högerregering har länge varit kritisk till Sverige och det här erkännandet går ju inte att ta tillbaka, det är gjort. Det är inte heller realistiskt att Sverige skulle tona ned kritiken mot israeliska bosättningar. Det kommer att dröja, tiden måste gå och så får man se vad som händer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige erkänner Palestina

Mer i ämnet