Försvarsexperten Robert Dalsjö vid FOI tror inte de amerikanska underrättelserna påverkar säkerhetsläget i stort. Foto: SVT/EPA/OLEG PETRASYUK/TT

Försvarsexperten om amerikanska underrättelserna: ”Förödmjukande”

Uppdaterad
Publicerad

Vid minst två tillfällen under det pågående kriget ska USA ha bistått Ukraina med underrättelser som hjälp till att slå ut ryska militärresurser. Det rapporterar amerikanska medier och hänvisar till högt uppsatta underrättelsekällor.

Enligt Robert Dalsjö vid FOI finns det ingenting i nuläget som tyder på att det skulle påverka en rysk upptrappning.

– Det vore för riskfyllt, de har fullt upp i Ukraina, säger han till SVT Nyheter.

New York Times publicerade på torsdagen uppgifter om att USA har hjälpt Ukraina med underrättelser som lett till att ryska generaler har kunnat dödas.

Kort efteråt kunde tv-kanalen NBC berätta, med hänvisning till försvarsskällor, att USA även har hjälpt Ukraina att identifiera det ryska flaggskeppet Moskvas position, varpå Ukraina kunde avfyra robotar som ska ha sänkt fartyget.

Kriget i Ukraina

Robert Dalsjö vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, tror att informationen kan provocera Ryssland till viss del men menar samtidigt att den inte kommer att ha någon direkt påverkan på säkerhetsläget.

– Det här kan göra att ryssarna blir lite mer förbannade eftersom det är förödmjukande för dem. Inte nog med att ukrainare dödar generaler, utan att Ukraina får hjälp av ett Natoland att döda generaler, säger Robert Dalsjö.

”Har fullt upp i Ukraina”

– Samtidigt stämmer det här med den bild som Putin och Kreml har gett av kriget väldigt länge, nämligen att det inte bara är ett krig mot Ukraina utan även mot Nato, säger han.

Enligt Robert Dalsjö skulle händelserna kunna ingå som en av flera förevändningar för Ryssland att utvidga kriget. Däremot är förfarandet att bistå invaderade länder med underrättelser ett vanligt förfarande, likställt med att skicka vapen, menar han.

– Det är inte bristen på förevändningar som gör att de avstår att från att utvidga kriget att omfatta även Nato. Det är självbevarelsedrift. Det vore för riskfyllt, de har fullt upp i Ukraina, säger han.

”Kan leta efter läckan”

Om försvarsläckorna har varit avsiktliga eller oavsiktliga är ännu okänt. Pentagons talesperson John Kirby har dementerat uppgifterna och kallat New York Times publicering för ”oansvarig”.

Samtidigt står Ryssland fast vid att robotkryssaren sjönk i Svarta havet den 14:e april till följd av en brand ombord.

– I sådana här sammanhang brukar stormakterna inte öppet vidgå att man har gjort något som har rört till det för den andra parten för att denne inte ska förlora ansiktet, säger Robert Dalsjö.

– Däremot kommer det att leda till en åthutning i de strukturer i USA som hanterar informationen i USA. De har inte meddelarfrihet så det kan vara så att de letar efter läckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet